Rejestracja w PUP po L4, potrzebne zaświadczenie z ZUS?

• Autor wątku Autor wątku Mahorka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mahorka

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam mam pytanie.
Stosunek pracy ustał 30.06.2015 (likwidacja stanowiska pracy)
Od 24.06 do 22.07. przebywam na zwolnieniu lekarskim, lekarz zwolnienie wystawia co 2 tygodnie. Pierwsze wysłałam do pracodawcy a kolejne już do Zusu. Z dniem 23.07. chcę zarejestrować się w urzędzie pracy, ponieważ nie minęło 30 dni na L4 nie potrzebuję zaświadczenia o zdolności do pracy.
Czy w takim przypadku PUP będzie potrzebował zaświadczenia z ZUS o okresach pobierania takowego zasiłku?
Zus jeszcze nie przelał mi żadnych pieniędzy więc obawiam się, że jeśli to zaświadczenie będzie uzależnione od rejestracji w PUP może być problem. Pewnie miła Pani z Zusu nie wystawi zaświadczenia gdyż jeszcze ono nie zostało wypłacone.

Tak, do rejestracji w urzędzie pracy wymagane jest zaświadczenie z ZUS o okresie pobierania zasiłku chorobowego po ustaniu zatrudnienia.

Nawet jeśli zasiłek chorobowy jeszcze nie został wypłacony tzn. fizycznie przelany na konto?

Nie, nie będzie potrzebował zaświadczenia, ponieważ jeszcze nie pobrałaś zasiłku.

"PUP potrzebuję dokumentu niezbędnego do ustalenia uprawnień w przypadku pobierania po ustaniu zatrudnienia, zasiłku chorobowego, macierzyńskiego, zasiłku w wysokości zasiłku macierzyńskiego, świadczenia rehabilitacyjnego należy przedłożyć decyzję ZUS o ustaniu prawa do tych świadczeń oraz zaświadczenie o okresie pobierania ww. świadczeń i o podstawie wymiaru tych zasiłków i świadczenia, z uwzględnieniem kwoty składek na ubezpieczenie społeczne".

Reasumując, ważny jest fakt faktycznego pobierania (tzn wpłaty na konto). Tak mi się wydaje :).

Dzwoniłam dzisiaj do Urzędu pracy i mówią, że zaświadczenie będzie potrzebne pomimo, że taki zasiłek jeszcze nie został mi przelany. W zusie trzeba czekać na takie zaświadczenie 7 dni.... masakra jaki ten kraj jest chory...
"Pobieram zasiłek przedemerytalny lub świadczenie przedemerytalne, nauczycielskie świadczenie kompensacyjne, świadczenie rehabilitacyjne, świadczenie szkoleniowe, zasiłek chorobowy, zasiłek macierzyński lub zasiłek w wysokości zasiłku macierzyńskiego - po ustaniu zatrudnienia, innej pracy zarobkowej, zaprzestaniu prowadzenia pozarolniczej działalności"
Dla mnie "pobieram" zaczyna się wtedy gdy kwota wpłynie mi na konto, nie wiem czy Zus nie będzie kombinował i stwierdzi, że taki zasiłek nie należy się bo coś tam...

Ostatnia edycja:
W moim przypadku było tak samo, musiałam czekać z rejestracją w PUP do czasu aż ZUS wystawi mi zaświadczenie o okresie i wysokości pobierania zasiłku chorobowego (u mnie miesiąc czasu od zakończenia zwolnienia!).ZUS wystawi takie zaświadczenie dopiero gdy zasiłek zostanie wypłacony, nawet nie tyle fizycznie, co będzie widniał w ich systemie jako wypłacony.Najlepiej dzwonić na infolinię ZUSu i tam pytać czy sprawa zasiłku jest już zamknięta i czy ZUS będzie mógł wystawić zaświadczenie do PUP.

Ja jutro pójdę chyba do Urzędu pracy i się zarejestruje i przy polu czy pobieram zasilek zaznaczę NIE bo tak naprawdę to jest bez sensu dla mnie.... rozumiem gdybym się zarejestrowała jednocześnie będąc na L4. Ale rejestruje się jako juz zdrowa osoba a Zus pewnie chce wyeliminować tzn mieć podkładkę że ktoś nie będzie pobierał jednocześnie zasiłku dla bezrobotnych i chorobowego z Zus. Ja tak naprawdę nie pobieram jeszcze żadnego świadczenia - wiadomo Zus może mnie magicznie uzdrowić i stwierdzić że tak zasilek nie przysługuje mi bo coś tam, i co wtedy... czas zmarnowany. Wiec idę na żywioł.

Mahorka napisał:
Ja jutro pójdę chyba do Urzędu pracy i się zarejestruje i przy polu czy pobieram zasilek zaznaczę NIE bo tak naprawdę to jest bez sensu dla mnie....
Chcesz oddawać ewentualny zasiłek dla bezrobotnych albo trafić do prokuratury za składanie fałszywych oświadczeń jeśli ZUS np. za chwilę coś inaczej wyliczy? Twój wybór... tylko naprawdę nie warto. PUP za chwilę dowie się prawdy dzięki raportom przekazywanym cyklicznie przez ZUS zawierającym informacje o zbiegach tytułów ubezpieczenia w ramach usługi U3.

Tam jest dokładnie napisane czy pobieram zasilek chorobowy. POBIERAM. Przecież jeszcze nic nie pobrałam bo nic nie wpłynęło mi na konto. Dla mnie jest logiczne ze z dniem 22.07 kończy się zwolnienie lekarskie ZUS oblicza do tego dnia chorobowe i ewentualna wypłatę. A z dniem 23.07 idę i rejestruje się w PUP - ja naprawdę nie wiem w czym jest taki problem przecież nie POBIERAM dwóch swidzen jednoczesne - wiec o jakim zbiegu mówimy.

Ostatnia edycja:
"Pobieram" oznacza prawo do jego wypłacania. Analogicznie jest z zasiłkiem dla bezrobotnych - prawo uzyskujesz np. od dnia rejestracji, ale wypłata następuje do 14 dnia kolejnego miesiąca. Nie zmienia to jednak faktu, że zasiłek jest "pobierany". Dlatego do rejestracji w PUP wymagane jest zaświadczenie o okresie przysługiwania zasiłku chorobowego.
O ile dobrze zrozumiałam ZUS na razie nie ustalił Ci ani prawa ani okresu przysługiwania/pobierania zasiłku chorobowego, dlatego na Twoim miejscu wstrzymałabym się z rejestracją w PUP lub naciskała w ZUS.
Naprawdę nie ryzykowałabym... zwłaszcza, że masz świadomość, że takie rzeczy jak okres przysługiwania zasiłku chorobowego należy udokumentować.
Mahorka napisał:
przecież nie POBIERAM dwóch swidzen jednoczesne
Takiej pewności nie mamy, bo ZUS jeszcze Ci niczego nie przyznał, ani nie wypłacił.

Ostatnia edycja:
Dodam jeszcze ze na innym urzędzie pracy formuła brzmi:
ZAŚWIADCZENIE Z ZUS O WYPŁACONYM ZASIŁKU CHOROBOWYM*, MACIERZYŃSKIM, ZASIŁKU W WYSOKOŚCI ZASIŁKU MACIERZYŃSKIEGO, ŚWIADCZENIU REHABILITACYJNYM - Z UWZGLĘDNIENIEM PODSTAWY WYMIARU TYCH ŚWIADCZEŃ (dotyczy osób, które przebywały na w/w zasiłkach*po ustaniu zatrudnienia wykonywania innej pracy zarobkowej lub zaprzestaniu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej),
O wypłaconym a mi jeszcze nic nie wypłacili

POWTARZAM, w celu dokonania rejestracji w PUP jako osoba bezrobotna należy udokumentować okres pobierania zasiłku chorobowego z uwzględnieniem podstawy jego wymiaru.
Skoro ZUS jeszcze niczego nie wyliczył jaką masz zamiar podać podstawę wymiaru zasiłku chorobowego?

Wiec jeśli nie pobrałam zasiłku bo Zus jeszcze go nie wyliczył mogę się zarejestrować w PUP bez tego zaswiadczenia i zaznaczam że nie pobieram.

Dopóki nie będziesz mieć zaświadczenia z ZUS nie... bo jednak w związku z niezdolnością do pracy po ustaniu zatrudnienia prawdopodobnie będziesz mieć prawo do zasiłku chorobowego i Twoim obowiązkiem jest ten fakt przy rejestracji w PUP przedstawić i udokumentować, a w tym celu potrzebujesz zaświadczenia z ZUS. Dopóki go nie masz (bo aktualnie nie masz ustalonych uprawnień do ZCh), musisz się wstrzymać z rejestracją, ewentualnie naciskać ZUS do przyspieszenia (o ile to możliwe) naliczenia Ci okresu i kwoty zasiłku chorobowego.
Fizyczna wypłata ZCh (wpływ na konto, wypłata w kasie, wypłata w banku itd.) jest tutaj bez znaczenia.

Ostatnia edycja:
Dla mnie to i tak jest bezsens...
Pewnie większość kombinatorów rejestrowała się w zusie będąc na zwolnieniu lekarskim i wtedy występował zbieg dwóch świadczeń o których piszesz. A takie działanie PUP w moim przypadku tylko działa na moja niekorzyść gdyż tym samym opóźniają wypłatę zasiłku, przez durne zaświadczenie które nic nie wniesie... L4 ustaje i następnego dnia po L4 każda osoba powinna mieć prawo do świadczeń które jej przysługują, a nie biurokracja.... pytanie powinno brzmieć czy w chwili obecnej przebywa pan/i na zwolnieniu lekarskim. Proste jak drut Tak nie zarejestrujesz się Nie rejestrujesz.
Zresztą jest 21 wiek i wszysko powinno być razem powiązane ze sobą.
Prano do zasiłku będę miała ale do 22.07 czyli do dzisiaj... I z jakiej racji ja mam z tego powodu cierpieć..

Mahorka napisał:
Prano do zasiłku będę miała ale do 22.07 czyli do dzisiaj...
A jak masz zamiar to na dzień dzisiejszy udokumentować? PUP nie dysponuje Twoim zwolnieniem lekarskim, więc skąd ma mieć pewność czy zasiłek przysługiwał, przysługuje, będzie przysługiwał albo kiedy przestanie przysługiwać - po to właśnie konieczne jest zaświadczenie od płatnika zasiłku chorobowego, czyli ZUS.
Mahorka napisał:
Zresztą jest 21 wiek i wszysko powinno być razem powiązane ze sobą.
Jeszcze długa droga ku temu... i obyśmy nigdy nie popadli w pełną cyfryzację.

Na tym forum nie roztrząsamy co być powinno a nie jest... ani czy przepisy są mądre czy głupie... czy pomagają obywatelom czy też utrudniają im życie. Czy nam się to podoba czy nie, takie przepisy w tej chwili obowiązują, a łamanie prawa przez obywateli jest karalne.

Odpowiedź na Twoje pytanie padła już wielokrotnie - dopóki ZUS nie wyda Ci stosownego zaświadczenia rejestracji w PUP zgodnie z obowiązującym prawem dokonać nie można. A zrobisz co zechcesz... robisz to na własną odpowiedzialność. Miej jednak świadomość ewentualnych konsekwencji prawnych.

Ostatnia edycja:
Ok ale jeśli zwolnienie lakarskie kończy się z dniem 22.07 to przecież zasilek chorobowy nie może przysługiwać np do 27.07 bo nie ma ku temu żadnego odniesienia.

Mahorka napisał:
jeśli zwolnienie lakarskie kończy się z dniem 22.07 to przecież zasilek chorobowy nie może przysługiwać np do 27.07 bo nie ma ku temu żadnego odniesienia.
I to właśnie musisz udokumentować zaświadczeniem wydanym przez ZUS.
PUP nie ma dostępu do Twojego zwolnienia lekarskiego, więc skąd ma mieć wiedzę w jakim okresie może Ci przysługiwać prawo do zasiłku chorobowego? Wiedzę o okresie Twojej niezdolności do pracy masz Ty, Twój lekarz i ZUS. Do PUP takie informacje nie są przekazywane, ponieważ żaden obywatel RP, który utracił pracę nie ma obowiązku rejestracji w PUP - po to właśnie wymagane są w takich przypadkach zaświadczenia.

Ostatnia edycja:
Noo, ok ale ja tak naprawdę przecież nie narażam na żadne straty PUP. Wiec nie rozumiem dlaczego nie mogę zarejestrować się już i stosowne zaświadczenie dostarczyć. Zdaje sobie sprawę ze osoby które chciałyby świadomie zarejestrować się będąc na L4 narażają PUP na dodatkową papierologie itd.
Stosowne zaświadczenie powinno być wydane przez ZUS w ciągu 7 dni ale na różnych forach ludzie piszą ze to trwa nawet miesiąc. Zus tak naprawdę wystawia takie zaswiadczenia po wypłacie chorobowego... dla mnie to jest porażka ale dzieki za odp i dyskusje

Kosssz napisał:
I to właśnie musisz udokumentować zaświadczeniem wydanym przez ZUS.

jestem podobnej sytuacji, (odkopuje temat).

moje zatrudnienie ustało np. 30.09
natomiat na zwolnieniu lekarskim przebywałam w okresie np. 26.09 - 22.10
to 23.10 mogę się zarejestrować (powrócić na zasiłek) w PUP i mieć od tego dnia prawo do zasiłku? (jeśli przedłożę zaświadczenie z ZUS z okres 26.09 - 23.10

tylko że ja wniosek o wypłatę zasiłku chorobowego Z3, złożyłam 08.10
żadnego zaświadczenia ZUS o pobieraniu zasiłku chorobowego mi ZUS nie wyda (bo wniosek o wyplate zasiłku ch. ZUS jeszcze nie rozpatrzył, chyba ma miesiąc na rozpatrzenie).
a ja na zasiłek dla bezrobotnych musze powrócić w ciągu 14 dni od ustania zatrudnienia/ustania pobierania zasiłku chorobowego

na stronie ZUS widzę tylko coś takiego:
tj. http://www.zus.pl/documents/10182/0/ZPW_edytowalny/aead0900-6d69-4be2-833c-007081166c3d
lub:
WNIOSEK
O WYDANIE ZAŚWIADCZENIA W SPRAWIE ZASIŁKU
Instrukcja wypełniania
Wypełnij ten formularz, jeśli chcesz otrzymać zaświadczenie:
–  o prawie do zasiłku chorobowego lub świadczenia rehabilitacyjnego – punkt 1,
–  o kwotach świadczeń, które Ci wypłaciliśmy – punkt 2,
–  o tym, że otrzymaliśmy Twój wniosek o świadczenia za okres po ustaniu ubezpieczenia – punkt 3,
–  o świadczeniach, które Ci wypłaciliśmy za okres po ustaniu ubezpieczenia – punkt 4,
–  o okresach, za które wypłaciliśmy Ci zasiłek macierzyński w związku z dzieleniem się przez rodziców uprawnieniami
do zasiłku macierzyńskiego za okres urlopu rodzicielskiego – punkt 5,
–  o niepobieraniu zasiłku macierzyńskiego z ZUS – punkt 6,
–  w innej sprawie – punkt 7.

o jakie zaświadczenie o pobieraniu zasiłku chorobowego chodzi PUP?

ja przed PUP mam udokumentować fakt pobrania ZASIŁKU CHOROBOWEGO? (to obecnie nie możliwe, ZUS mi nie wyda tego na obecnym etapie postępowania),
czy PUP chodzi o fakt iż złożyłam wniosek o przyznanie zasiłku po ustaniu zatrudnienia za okres od ... do ...
(z którego wynika do kiedy byłam uprawiona do zasiłku chorobowego po ustaniu zatrudnienia).

Ostatnia edycja:
Powrót