Rejestracja w PUP po zasiłku macierzyńskim

• Autor wątku Autor wątku MagdaKa503
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MagdaKa503

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam, proszę o rade. Do lutego 2018r miałam umowę na czas określony, zaszłam w ciąże i umowę miałam przedłużona do dnia porodu. W lipcu urodziłam dziecko:D - przebywam (do lipca) na zasiłku macierzyńskim wypłacanym przez ZUS (pracowałam za najniższą krajową:confused:) i we wniosku o urlop macierzyński wskazałam wypłatę 100% a potem 60%. Teraz chciałabym po skończonym zasiłku macierzyńskim zarejestrować się w PUP , czy przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych?

Zgodnie z ''Należy spełnić w tym celu określone warunki. Jednym z warunków jest przepracowanie minimum 365 dni w okresie ostatnich 18 miesięcy (poprzedzających rejestrację). Ponadto, osoba ubiegająca się o zasiłek powinna we wskazanym okresie otrzymywać co najmniej minimalne wynagrodzenie z odprowadzeniem składek na ubezpieczenia społeczne oraz Fundusz Pracy.'' czas przepracowany mam ale nie wiem jak mam rozumieć ''powinna we wskazanym okresie otrzymywać co najmniej minimalne wynagrodzenie '' skoro miałam wypłacany 1000 zł ponieważ 60% jest poniżej tej kwoty i jest wyrównanie.

Stąd moje pytanie czy przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych ?:o

Zasiłek będzie przysługiwał jeśli przedstawisz zaświadczenie z ZUS, że zasiłek macierzyński naliczany był od minimalnego wynagrodzenia.

Powrót