Rejestracja w PUP przez internet

• Autor wątku Autor wątku slawektomek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slawektomek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Zarejestrowałem się jako bezrobotny poprzez praca.gov.pl 09.11.2020, podpisałem się profilem zaufanym przez stronę banku i na maila otrzymałem urzędowe poświadczenie wysłania dokumentów, do dziś 13.11.2020 nie otrzymałem jednak żadnego potwierdzenia otrzymania dokumentów z urzędu pracy czy też wezwania do urzędu. Mam pytanie czy czekać dalej, czy udać się osobiście do urzędu?, w poniedziałek mija 7 dni od rejestracji.

slawektomek napisał:
otrzymałem urzędowe poświadczenie wysłania dokumentów
To informacja że przekazanie dokumentów do wybranego urzędu przebiegło pomyślnie. Pewność, że uzyskałeś status osoby bezrobotnej będziesz mieć dopiero po otrzymaniu decyzji wydanej przez urząd pracy. Dokument zostanie udostępniony na koncie praca.gov.pl, a informacja o dokumencie oczekującym na odbiór przyjdzie na skrzynkę mailową.

Ostatnia edycja:
bodzio2 napisał:
To informacja że przekazanie dokumentów do wybranego urzędu przebiegło pomyślnie.

To ja wiem co znaczy ten dokument, chodzi mi raczej o to ile czasu ma urząd pracy na potwierdzenie statusu osoby bezrobotnej i wezwanie do urzędu i przy okazji od kiedy będę podlegał ubezpieczeniu zdrowotnemu.

slawektomek napisał:
chodzi mi raczej o to ile czasu ma urząd pracy na potwierdzenie statusu osoby bezrobotnej i wezwanie do urzędu i przy okazji od kiedy będę podlegał ubezpieczeniu zdrowotnemu.
UP wydaje decyzję do 7 dni. Status osoby bezrobotnej obowiązuje od dnia rejestracji w powiatowym urzędzie pracy i od tego momentu osoba bezrobotna zostaje objęta ubezpieczeniem zdrowotnym.

bodzio2 napisał:
UP wydaje decyzję do 7 dni.
Dzięki za szybkie odpowiedzi.
Czyli teoretycznie urząd ma czas do wtorku i mam cierpliwie czekać?

slawektomek napisał:
Dzięki za szybkie odpowiedzi.
Czyli teoretycznie urząd ma czas do wtorku i mam cierpliwie czekać?

Każda decyzja administracyjna wydawana jest w ciągu maksymalnie 30 dni, a nie 7. Decyzja o nadaniu statusu osoby bezrobotnej jest właśnie decyzją administracyjną. Ale faktycznie, status osoby bezrobotnej oraz prawo do ubezpieczenia zdrowotnego będą obowiązywały od dnia rejestracji, a nie od dnia otrzymania decyzji.

gośćforum123 napisał:
Każda decyzja administracyjna wydawana jest w ciągu maksymalnie 30 dni, a nie 7.
Dziękuję za odpowiedz, czyli urząd ma czas na kontakt ze mną do 09.12.2020 a nie do 16.11.2020 ?

Powrót