Rejestracja w PuP trzy dni po zawarciu związku małżeńskiego.

• Autor wątku Autor wątku Justyna1991J
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Justyna1991J

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Dzień dobry,

Mam pytanie otóż obecnie mam staż i on mimo osiągania dochodu najniższej krajowej nie liczy się do okresu zasiłkowego bo nie jest odprowadzana składka na FP a sama jej nie mogę odprowadzać... Przed stażem pracowałam więcej niż rok (ponad 1,5) gdy skończę staż będę miała kilka dni na rejestrację w Pup by nabyć prawo do zasiłku ( czyli być zatrudnioną 365 dni w ciągu ostatnich 18 miesięcy) ,chce się zarejestrować bo jestem niepełnosprawna i u nas w mieścinie od ręki pracy nie znajdę więc gdy będę szukała chce mieć prawo do zasiłku. Sytuacja jest taka ,że to wszystko pokrywa się z moim ślubem i dosłownie we wtorek po sobotnim zawarciu ZM muszę iść do Pup-u. Tyle ,że zmienię nazwisko i stan cywilny ,a nie mam jak tego udokumentować tego faktu prawnie bo akt małżeństwa jest po 2 tyg., a po dwóch dniach to nawet ksiądz dokumentów nie dośle do USC by dali jakiś ,,kwitek,,:) Plis nie odsyłajcie mnie do mojego urzędu bo tu Panie mnie wzrokiem zabiją. Rozumiem stary dowód będzie ważny ,ale jakim nazwiskiem mam się posłużyć i czy mój stan cywilny ma czas ,,na uprawomocnienie,, szukałam w necie ,ale znalazłam jedynie ,że musi się uprawomocnić rozwód a o ślubie nic nie było. Jak spekuluje chociaż nigdy się nie rejestrowałam w PuP oprócz nazwiska trzeba będzie podać stan cywilny...czy ktoś się orientuje lub zna ustawę prawną na taką okoliczność?

Łącze pozdrowienia.

Powrót