rejestracja w PUP

• Autor wątku Autor wątku poolis1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

poolis1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie.
Mam pytanie, urodziłam córeczkę 3 miesiące temu, pobierałam zasiłek chorobowy po ustaniu zatrudnienia. Pracowałam na umowę zlecenie do miałam do końca grudnia, moja firma ze mną nie przedłużyła współpracy. W marcu urodziłam córeczkę, do 5 czerwca miałam jeszcze zwolnienie chorobowe. Moje pytanie brzmi czy mogę zarejestrować się w Urzędzie pracy jako bezrobotna ? Nie będę mgła przyjąć pracy, ponieważ zajmuję się dzieckiem w domu, chciałabym się zarejestrować ze względu na ubezpieczenie. Czy jest coś takiego jak bezrobotny nie szukający pracy ?

Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.

Nie, nie ma czegoś takiego. Urząd Pracy to nie ubezpieczyciel, więc ubezpieczenie zdrowotne nie może być jedynym powodem rejestracji. Poza tym każda osoba rejestrująca się w PUP oświadcza, że jest zdolna i gotowa do podjęcia pracy, co w Twoim przypadku nie ma miejsca.

Natomiast jeśli chodzi o ubezpieczenie, możesz zostać zgłoszona do ubezpieczenia pracującego męża, bądź jeśli nie masz takiej możliwości możesz zgłosić się po pomoc do ośrodka pomocy społecznej.

Powrót