Rejestracja w serwisie świadczącym usługi droga elektroniczną

• Autor wątku Autor wątku nicko2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nicko2

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam
Na początku chciałbym Wszystkich przestrzec by uważali na serwis pobieraczek.pl, który w sposób bardzo dyskusyjny prowadzi swój serwis - zwłaszcza sposób rejestracji i zawierania umowy i naciąga internautów na pieniążki.
Pod pozorem 10 dniowej darmowej możliwości ściągania z serwisu plików trzeba kliknąć o zapoznaniu się z regulaminem ( ten regulamin nie jest dostępny jako osobny na stronie - link do niego jest tylko w tym jednym miejscu ) , gdzie w środku jest zapis o cenniku oraz o tym, że po 10 dniach uważa się za zawartą umowę na okres 1 roku z abonamentem płatnym z góry w wysokości 94,8 zł.
By umowa nie była zawarta trzeba w ciągu 10 dni z niej zrezygnować - a przecież to miał być tylko darmowy okres próbny - tu jest pierwsza wątpliwość - bo z reguły jeśli są takie oferty na "wypróbowanie" to jasno przy nich są opisane warunki, a tutaj są w kolejnym linku a nie na stronie z rejestracją!
Na stronie nie ma osobnego cennika, reguł podpisywania umowy itd - wielu użytkowników jest nieświadomych takich zapisów w dość długim regulaminie.
Po 10 dnach przychodzi mail o zapłacie abonamentu, a chyba po kolejnych 7 wezwanie do zapłaty, gdzie jest już straszenie sądem, egzekucja komorniczą itd.

Moja sytuacja jest nieco odmienna:

Otóż nie podpisywałem umowy i nie podawałem swoich danych - na maila przyszedł tylko link o aktywacji konta - po prostu ktoś wykorzystał moje prosty adres email przy wpisywaniu swoich danych...
I teraz nie wiem - albo ktoś się włamał na moje konto - miałem proste hasło, albo ktoś z rodziny/współpracowników przy otwartej skrzynce pocztowej kliknął w ten link i aktywował konto.
Teraz pobieraczek.pl domaga się ode mnie również tej zapłaty, a ponieważ nie podawałem swoich danych, nie rejestrowałem się i klikałem , że zapoznałem się i przeczytałem regulamin to uważam, że ja nie zawarłem tej umowy o świadczenie usług drogą elektroniczną.

Proszę o odpowiedź - do rejestracji w serwisie potrzebne są w/g pobieraczek 4 kroki:

1. podanie danych osobowych,
2. złożenie oświadczenia o zapoznaniu się z treścią regulaminu,
3. złożenie oświadczenia woli o przyjęciu warunków regulaminu,
4. weryfikacja podanego adresu email poprzez uruchomienie linku aktywacyjnego.

Z mojego konta email została wykonana tylko ta ostatnia czynność, natomiast 3 pierwsze w ogóle nie ja wykonywałem - czy w ten sposób ktoś może żądać ode mnie zapłaty jako osoby, która faktycznie zawarła umowę?

pozdrawiam

a kto ma dostęp oprócz ciebie do twojego konta email...? a skoro nikt to złóż zawiadomienie na policję o włamaniu na konto email...

Z konta operowałem w pracy i mogło być tak, że się nie wylogowałem...
Nie będę w stanie tego udowodnić - tu jest moja wina - ileś osób mogło mieć dostęp.Nie wykluczam też, że ktoś jednak wszedł, bo miałem bardzo proste hasło, zaraz po tym je zmieniłem.
Nie chciałbym zgłaszać czegoś jako przestępstwo, jesli nie jestem tego pewien...
Pytanie - jeśli nawet przyjąć, że ja/z mojej winy aktywowałem link, jako rozumiem potwierdzenie założenia konta to pytania jak w pierwszym poście - czy pomimo niespełnienia/niewykonania 3 pierwszych czynności koniecznych do założenia konta/zawarcia umowy - czy mnie można uznać za osobę, która podpisała umowę.
Dodam, że serwis napisał mi o danych osobowych ( pewnie fałszywych) z jakich była rejestracja oraz adresie IP- więc według mnie to tam należy kierować żądania.

Powrót