Rejestracja w UP, 50 umów a zaświadczenia

• Autor wątku Autor wątku LadyPegaz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LadyPegaz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
Chciałabym zarejestrować się jako bezrobotna w UP w Warszawie. Pracowałam przez trzy lata na różne umowy zlecenia i umowy o dzieło. Umów tych łącznie posiadać powinnam ok. 50 za każdy okres pracy (niektóre umowy były tylko na tydzień czy dwa). Czy przy rejestracji w UP jestem zobowiązana do przedstawienia WSZYSTKICH umów, jakie miałam w życiu? Czy zamiast tego mogę poprosić pracodawców o wydanie zaświadczenia ze wszystkimi informacjami o wynagrodzeniu, składkach itp., i udać się do urzędu tylko z tymi zaświadczeniami bez całej kolekcji umów? To byłoby prostsze, bo pracodawców miałam tylko 4, ale z tymi umowami to chyba nie da rady, bo nawet nie mam ich wszystkich.

(PS. Zaczynam rozumieć, czemu ludzie nazywają te umowy "śmieciowymi").

LadyPegaz napisał:
Czy przy rejestracji w UP jestem zobowiązana do przedstawienia WSZYSTKICH umów, jakie miałam w życiu? Czy zamiast tego mogę poprosić pracodawców o wydanie zaświadczenia ze wszystkimi informacjami o wynagrodzeniu, składkach itp., i udać się do urzędu tylko z tymi zaświadczeniami bez całej kolekcji umów?
Jeśli byli zleceniodawcy wystawią Pani zaświadczenia o okresie wykonywania poszczególnych zleceń z wyszczególnieniem wysokości osiągniętego wynagrodzenia w poszczególnych miesiącach wraz z informacją o wysokości i rodzaju opłacanych od zleceń składek, to umów okazywać nie trzeba.

Powrót