rejestracja w UP, a brak informacji o nieprzyznaniu renty.

• Autor wątku Autor wątku werka90s
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

werka90s

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry pisze do Państwa w następującej sprawie.

Pobierałam rente i bylam zarejestrowana w UP. Gdy rente mi zabrali, pani w bezrobociu powiedziała, ze musze mnie wyrejestrowac bo nie doniosłem informacji o przedłużeniu renty (nie posiadam takowego ponieważ oddałam sprawę do sądu i jest w toku)

minęły 2 lata i chciałbym sie zarejestrować ale Pani w UP twierdzi ze nie ma podstawy bo nie mam dok ze nie mam tej renty ( sprawa nadal w sądzie) Czy nie może mnie zarejestrować wogóle ani jako poszukujący ani jako bezrobotny? Przeciez jestem bez pracy, ubezpiecza mnie żona. za 2 mies mam mi przyjść decyzja sądu ze mi renty nie przyznali ale chce oddac dalej i co nadal nie będę mógł byc zarejestrowany?

prosze o szczegółowe informacje! A jeśli faktycznie potrzebny jakiś papier do podstawy zarejestrowania to skąd go wziąć? zaświadczenie z zusu ze nie pobieram renty?

Wielkie dzięki za odpowiedź i pomoc!

werka90s napisał:
Pobierałam rente i bylam zarejestrowana w UP(...) minęły 2 lata i chciałbym sie zarejestrować(...) jestem bez pracy, ubezpiecza mnie żona.
Mógłbyś/mogłabyś jednoznacznie określić swoją płeć... na pewno łatwiej będzie formułować zwroty. I poprawić ewentualnie symbol przy nicku, bo na razie wskazuje on, że jesteś kobietą.
werka90s napisał:
Pobierałam rente i bylam zarejestrowana w UP.
Jaką rentę, w jakiej wysokości, i w jakim okresie? W jakim okresie byłeś/byłaś zarejestrowany/na w PUP? Czy byłeś/byłaś zarejestrowany/na jako bezrobotny/a czy jako poszukujący/a pracy?
werka90s napisał:
Gdy rente mi zabrali, pani w bezrobociu powiedziała, ze musze mnie wyrejestrowac bo nie doniosłem informacji o przedłużeniu renty
??? Tego nie rozumiem.
werka90s napisał:
Czy nie może mnie zarejestrować wogóle ani jako poszukujący ani jako bezrobotny?
Jako poszukujący pracy tak.
werka90s napisał:
za 2 mies mam mi przyjść decyzja sądu ze mi renty nie przyznali ale chce oddac dalej i co nadal nie będę mógł byc zarejestrowany?
A kogo i o co skarżyłeś/łaś do sądu? I skąd pewność, jaki wyrok sąd wyda za 2 miesiące?

Ostatnia edycja:
Witam, jestem kobietą;) a chodzi o Mojego męża i tak to nieskładnie napisałam.

No więc mąż miał 15 lat temu wypadek w pracy i dostał rente wypadkowa - 2 lata temu na komisji mu ją zabrali i dali z ogólnego stanu na pół roku. on się odwołał (sprawa w sądzie. Sad wydał już decyzje, ze wypadkowej mu nie da - wyrok na piśmie do 2 miesięcy)

Mąz cały czas był zarejestrowany w bezrobociu jako poszukujący pracy- cały czas tzn w okresie gdy brał rentę po wypadku. jednak gdy mu ją zabrali został wyrejestrowany z UP poniewaz nie miał dokumenty z poświadczeniem że dostal bądź nie dostał renty.

Teraz prawnik kazał mu się w jakiejkolwiek formie zarejestrowac w bezrobociu - bądź jako bezrobotny bądź jako poszukujący pracy .

Jednak Pani w UP powiedziała że będzie go mogła zarejestrowac dopiero jak dostanie papier z sądu że renty nie dostanie - a to ma nastapić niby do 2 miesięcy - znając polskie sądownictwo może i pół roku. Jak to przyspieszyć zeby mogł się zarejestrowac już teraz . Czy na serio trzeba to pismo i bez niego nie zarejestrują?

Powrót