Rejestracja w UP a odmowa przyjęcia oferty pracy

• Autor wątku Autor wątku p4vciospl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

p4vciospl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Moja sytuacja jest następująca. Jestem grafikiem komputerowym pracującym od niedawna jako freelancer. Niestety wiąże się to z tym że nie posiadam obecnie ubezpieczenia zdrowotnego a jest kilka rzeczy z którymi chciałbym się udać do specjalistów natomiast nie mam jeszcze tak dużej ciągłości zleceń aby zdecydować się na założenie działalności i mam takie pytanie czy po ew. rejestracji w Urzędzie Pracy i zaoferowaniu mi jakiejś pracy która mnie zupełnie nie interesuje (która nie jest związana z grafiką 3D czyli tym czym się zajmuję) mogę odmówić przyjęcia jej? Bodajże 3 lata temu zarejestrowałem się w UP i wtedy profilowali ludzi więc szczerze powiedziałem że zależy mi tylko na ubezpieczeniu zdrowotnym, przypisali mnie do najgorszej kategorii i nie było żadnego problemu. Później pracowałem w firmie na etacie dzięki czemu miałem ubezpieczenie jednak praca dla kogoś na czyjeś samochody, domki, wczasy itd. to nie dla mnie więc zdecydowałem się zwolnić i działać samemu i powoli się to zaczyna rozkręcać ale jeszcze potrzeba mi trochę czas na ew. założenie działalności więc gdybym chciał się zarejestrować w UP to czy tym razem również warto otwarcie powiedzieć że zależy mi tylko na ubezpieczeniu czy lepiej zatrzymać to dla siebie i liczyć że nie zaoferują mi żadnej pracy? Bardzo proszę o odpowiedź i z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
Powrót