Rejestracja w UP bez dowodu osobistego

• Autor wątku Autor wątku artin.bruyen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

artin.bruyen

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Zamiast w tych cholernych urzędach pomóc obywatelowi to niestety robią odwrotnie...
Chodzi o to że musze się do 7 kwietnia zarejestrować w urzędzie pracy, a nie mam dowodu. Zgubiłem, i czekam za nowym.
Poszedłem do urzędu miasta, zapłaciłem całe 17 zł za zaświadczenie o zameldowaniu.
Wziełem w razie "w" książeczke wojskową z racji tego że jest tam zdjęcie.
Babska w urzędzie się uparły że nie mogą mnie zarejestrować bo nie wiedzą czy ja to ja, a dowód potrzebują do wglądu aby.
Ślepe czy jak?
Książeczka wojskowa nie może być bo to nie dowód osobisty a paszportu nie mam.
Zarejestrować mnie nie chcą a za chwile będą narzekać że bezrobocie.

Jak to załatwić? Pomóżcie choć wy.
Mam załatwioną prace, ale oczywiście urzędasy mają to w d...

Przykro mi, ale "urzędasy" postępują zgodnie z obowiązującym prawem i nie mogą naginać prawa dla indywidualnych potrzeb danej osoby. A w myśl § 5. 1. rozporządzenia MPiPS z dnia 12 listopada 2012 r. w sprawie rejestracji bezrobotnych i poszukujących pracy bezrobotny podczas rejestracji przedkłada do wglądu pracownikowi PUP dowód osobisty albo inny dokument tożsamości.
W Polsce innym dokumentem tożsamości jest paszport... nie książeczka wojskowa i nie prawo jazdy. Nie ma możliwości "nagiąć" tego do sytuacji czy też indywidualnych potrzeb danej osoby.

Podsumowując, musisz poczekać na dowód osobisty albo "wyrobić" paszport... w zależności co będzie szybsze.

Ostatnia edycja:
Czyli jestem w du.e i mogę się pożegnać z pracą.

artin.bruyen napisał:
Czyli jestem w du.e i mogę się pożegnać z pracą.
Dopóki nie masz dowodu osobistego lub paszportu nie możesz dokonać rejestracji jako osoba bezrobotna.
Trudno oceniać co z ewentualną pracą, bo nie znam powodu, dla którego status bezrobotnego musisz nabyć do 7 kwietnia...

Ostatnia edycja:
Najpierw miał bym w tej firmie staż. Dlatego muszę się zarejestrować w UP

artin.bruyen napisał:
Najpierw miał bym w tej firmie staż. Dlatego muszę się zarejestrować w UP

Rejestracja w urzędzie pracy nie gwarantuje skierowania na staż. Jeśli Twój profil pomocy i indywidualny plan działania nie będzie zawierał tej formy wsparcia, skierowania nie otrzymasz.

gośćforum123 napisał:
Rejestracja w urzędzie pracy nie gwarantuje skierowania na staż. Jeśli Twój profil pomocy i indywidualny plan działania nie będzie zawierał tej formy wsparcia, skierowania nie otrzymasz.

Tak czy siak muszę być tam zarejestrowany.

Powrót