Rejestracja w UP

• Autor wątku Autor wątku Voulor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Voulor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Byłam w urzedzie pracy i chcialam sie zarejestrowac jako absolwentka szkoly. Moje doswiadczenie zawodowe to umowy o zlecenie i tutaj pojawil sie problem. Pan w urzedzie nie chce mnie zarejestrowac bez zaswiadczen o zatrudnieniu. Moje pytanie jest takie, czy moje umowy podpisane z agencja tymczasowa nie wystarcza czy musze zbierac te zaswiadczenia? To jest kilka agencji w miescie, wiec stanowi to dla mnie problem.

Nie rozumiem,masz aktualnie podpisane umowy zlecenia i chcesz się zarejestrować w urzędzie pracy?Jeśli tak to jest to niemożliwe gdyż nie jesteś osobą bezrobotną,chyba że chcesz zarejestrować się jako osoba poszukująca pracy.
A jeżeli chodzi tobie o świadectwa pracy to one są dowodem na to że pracowałaś a nie umowa.

Jestem bezrobotna i szukam pracy. Czyli potrzebuje te wszystkie zaswiadczenia o zatrudnieniu?

Voulor napisał:
czy moje umowy podpisane z agencja tymczasowa nie wystarcza
Nie wystarczą. Umowy potwierdzają jedynie, fakt podjęcia pracy, ale nie okres jej wykonywania. Z umowy nie wynika jak długo FAKTYCZNIE Pani pracowała(np. w przypadku rozwiązania umowy przed czasem przez którąkolwiek ze stron).
Voulor napisał:
Moje doswiadczenie zawodowe to umowy o zlecenie i tutaj pojawil sie problem. Pan w urzedzie nie chce mnie zarejestrowac bez zaswiadczen o zatrudnieniu.
A czy te zlecenia mogą przesądzać o przyznaniu zasiłku dla bezrobotnych?

witam mam pytanie dotyczące rejestracji w urzędzie pracy...
Moja umowa nie została mi przedluzona i z dniem 16 sierpnia ja zakonczylam. W chwili obecnej nie jestem zarejestrowana w urzędzie pracy poniewaz czekam na swiadectwo pracy ktore ma przyjsc poczta a we wtorek minie tydzien...kiedy powinnam sie zarejestrowac aby miec ubezpieczenie. Jesli chodzi o zasilek mialam prace na 5/8 etatu ale nie otrzymywalam minimalnego wynagrodzenia...czy przy decyzji o przyznaniu zasilku a brane pod uwagą wczesniejsze zatrudnienia czy ostatni rok?? dodatkowo od wrzesnia planuje podjac nauke w szkole policealnej zaocznej czy bedzie to mialo jakis wpływ na rejestracje?
prosze o szybka odpowiedz i z gory dziekuje

w okresie od wrzesnia 2008 do czerwca 2010 uczyłam sie w szkole policealnej pozniej mialam przerwe w okresie od 20.04.2012 do 19.10.2012 odbywalam staz zawodowy nastepnie od 20.10.2012 do 31.05.2013 pracowalam na pełny etat. Później mialam około trzech miesięcy przerwe i ponownie podjełam pracę od 08.09.2013 do 12.08.2015 na pełnym etacie. Póżniej podjełam prace od 17.08.2015 na 5/8 etatu. I ostatnia umowa od 17.08.15 do 16.08.16 bez minimalnego wynagrodzenia....czy przysługuje mi prawo do zasilku??

Magda288 napisał:
w okresie od wrzesnia 2008 do czerwca 2010 uczyłam sie w szkole policealnej pozniej mialam przerwe w okresie od 20.04.2012 do 19.10.2012 odbywalam staz zawodowy nastepnie od 20.10.2012 do 31.05.2013 pracowalam na pełny etat. Później mialam około trzech miesięcy przerwe i ponownie podjełam pracę od 08.09.2013 do 12.08.2015 na pełnym etacie. Póżniej podjełam prace od 17.08.2015 na 5/8 etatu. I ostatnia umowa od 17.08.15 do 16.08.16 bez minimalnego wynagrodzenia....czy przysługuje mi prawo do zasilku??

Rejestracja w PUP jest dobrowolna, natomiast ubezpieczenie NFZ otrzymuje się od dnia rejestracji.
Zasiłek dla bezrobotnego przysługuje po przepracowaniu 365 dni w ciągu ostatnich 18 mcy. Musi być minimalne wynagrodzenie i pełne składki. Zatem zasiłek tobie nie przysługuje.
Jako bezrobotny możesz uczyć się jedynie w systemie zaocznym.

mam pytanie dotyczące swiadectwa pracy. Być może to nie to forum i temat ale nie moge znaleść gdzie indziej. Chodzi o to ze we wtorek 16 sierpnia zakończyłam pracę tzn nie została mi przedłużona umowa. Dostałam informację że świadectwo pracy przyjdzie mi poczta. Niby świadectwo powinnam dostać w ciągu 7 dni od ustania stosunku pracy wiec jakby nie patrzeć dzisiaj mija 7 dzień a ja świadectwa nie mam. Chciałabym się zarejestrować w urzędzie pracy ale nie mam jak ponieważ nie mam ostatniego świadectwa. Pytanie co dalej czy moge sie zarejestrować nie majac ostaniego swiadectwa czy czekac dalej...

Magda288 napisał:
mam pytanie dotyczące swiadectwa pracy. Być może to nie to forum i temat ale nie moge znaleść gdzie indziej. Chodzi o to ze we wtorek 16 sierpnia zakończyłam pracę tzn nie została mi przedłużona umowa. Dostałam informację że świadectwo pracy przyjdzie mi poczta. Niby świadectwo powinnam dostać w ciągu 7 dni od ustania stosunku pracy wiec jakby nie patrzeć dzisiaj mija 7 dzień a ja świadectwa nie mam. Chciałabym się zarejestrować w urzędzie pracy ale nie mam jak ponieważ nie mam ostatniego świadectwa. Pytanie co dalej czy moge sie zarejestrować nie majac ostaniego swiadectwa czy czekac dalej...

Z tego co widzę to 16 byłaś ostatni raz w pracy. Więc termin liczymy od 17 zatem dzisiaj wypada 6 dzień. Pracodawca ma 7 dni na przekazanie poczcie listu ze świadectwem.

dziekuje za odpowiedz wlasnie otrzymalam swiadectwo poczta

Powrót