Rejestracja w UP

• Autor wątku Autor wątku AS_As
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AS_As

Witam. Moje pytanie dotyczy rejestracji jako bezrobotna w urzędzie pracy. Rejestrujac sie, nie zostałam poproszona o żadne umowy pracy ani nie spytana o doświadczenie czy kiedykolwiek pracowałam. Po powrocie do domu przeczytalam ze przy rejestracji powinnam pokazac wszystkie umowy, dodam ze na studiach pracowałam na dwoch umowach zleceniach, jedna skonczylam w drugim miesiacu po obronie. Czy powinnam donieść te umowy? Przyznam ze boje sie konsekwencji gdyz podpisywalam oświadczenie. To byla moja pierwsza rejestracja.

AS_As napisał:
Czy powinnam donieść te umowy?
Tak.
Podpisując kartę rejestracyjną oraz inne dokumenty należało je najpierw przeczytać... nawet jeśli czasem urzędnik wskazuje tzw. "TU i TU podpisać", to zawsze należy pamiętać, że to jest Pani oświadczenie i ma Pani prawo najpierw się zapoznać i dopiero podpisać. Obecnie dane rejestracyjne nie zgadzają się ze stanem faktycznym, ale można i trzeba je uzupełnić.
Proszę jak najszybciej zgłosić na piśmie do PUP w celu uzupełnienia danych umowy zlecenia, załączyć odpowiednie dokumenty potwierdzające okres zleceń (rachunki lub zaświadczenia od zleceniodawców).

O danych, które bezrobotny zobowiązany jest wskazać podczas rejestracji w PUP może Pani poczytać tutaj: https://forumprawne.org/bezrobocie/457259-bezrobotny-prawo-do-zasilku.html

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Następnego dnia pojechałam i uzupełniłam dane bez problemu. Przestrzegam innych, że lepiej dopytać niż potem zastanawiać się i stresować. Ja już mam nauczkę na przyszłość. Pozdrawiam :)

Powrót