Rejestracja w urzędzie pracy jako bezrobotny po ustaniu zwolnienia lekarskiego

• Autor wątku Autor wątku Wojciech_92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wojciech_92

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Witam.

Dziś mi się kończy zwolnienie lekarskie, które trwało od 1 września br. Zostałem wezwany na komisję, na której lekarz orzecznik stwierdził, że wszystko jest zasadne. W ubiegłym tygodniu przyszło pismo z ZUS'u, abym dostarczył do najbliższej jednostki wypełniony dokument ZUS Z-10. Żadnej decyzji od tej instytucji jeszcze nie otrzymałem, ani też żadnych środków finansowych.

Teraz moje pytanie.

Czy mogę jutro spokojnie zarejestrować w urzędzie pracy jako bezrobotny? Czy lepiej poczekać, aż dostanę jakieś formalne pismo od ZUS'u i środki pieniężne?

Ktoś? Coś? Bardzo proszę o pomoc.

Do rejestracji potrzebne będzie zaświadczenie z ZUS o okresie pobierania zasiłku chorobowego z podstawą wymiaru jego naliczania. W okresie oczekiwania na decyzję o przyznaniu świadczenia rehabilitacyjnego możesz się zarejestrować. Jeśli decyzja będzie pozytywna, należy zgłosić do urzędu przyznanie świadczenia i się wyrejestrować. Jeśli zdążysz pobrać zasiłek dla bezrobotnych, a świadczenie rehabilitacyjne zostanie przyznane wstecz, instytucje rozliczą się między sobą.

Powrót