Rejestracja w Urzedzie pracy po macierzyńskim

• Autor wątku Autor wątku alihar83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alihar83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie. Czy ktoś wie jak wygląda rejestracja w Urzędzie pracy po urlopie macierzyńskim?
Pracowałam od 2005 roku i ostatni pracodawca dowiadując się o ciąży przedłużył ze mną umowę tylko do dnia porodu:mad:. Urodziłam 18.11.2009, wiec do 24.03 jestem na urlopie macierzyńskim płatnym przez Zus. Jaki mam wiec czas na zarejestrowanie się w urzędzie pracy by nie stracić prawa do zasiłku?czy muszę to zrobić zaraz po zakończeniu urlopu macierzyńskiego czy mogę to zrobić dopiero w czerwcu?I czy w czasie tej dwu miesięcznej przerwy może mnie ubezpieczać małżonek?

Aby nabyć prawo do zasiłku dla bezrobotnych należy wykazać 365 dni okresów zaliczanych w ciągu 18 miesięcy przed rejestracją. Tym samym "w przybliżeniu" pomiędzy ostatnim dniem okresu zaliczanego trwającego co najmniej 365 dni, a dniem rejestracji w urzędzie pracy nie może upłynąć 6 miesięcy (podkreślam w przybliżeniu, bo potrzebne jest 365 dni, a 6 miesięcy + 365 dni nie musi być równe 18 miesięcy).
W okresie po macierzyńskim, a przed rejestracją w urzędzie pracy może być Pani zgłoszona przez małżonka do ubezpieczenia zdrowotnego.

Bardzo dziękuje za informacje i za pomoc:-) chcę się tylko upewnić , że dobrze zrozumiałam. Jeśli urodziłam 18.11, to w okolicy 18.05 muszę się zarejestrować, oczywiście po dokładnym przeliczeniu tych dni?A może orientuje się Pan czy mogę się zarejestrować w Urzędzie Pracy miasta w którym nie jestem zameldowana?I na ilu terminach trzeba się zgłaszać w urzędzie by nie stracić zasiłku?Czy trzeba być na każdym terminie i odpowiedzieć na każda propozycje pracy urzędu?

Z wcześniejszych wypowiedzi wynika, iż do 24.03 jest Pani na macierzyńskim. Dlatego, z zastrzeżeniem moich wcześniejszych uwag o dniach i miesiącach, może Pani dokonać rejestracji najpóźniej w okolicach 20.09 (~6 miesięcy od 24.03).
Można dokonać rejestracji tylko zgodnie z miejscem zameldowania stałego lub czasowego (chyba że nie ma się ani jednego, ani drugiego - wówczas tam gdzie się przebywa).
Trzeba zgłaszać się na każdy termin.
Trzeba odpowiedzieć na każdą propozycję pracy (z założenia powinna to być propozycja odpowiedniej pracy, przy czym należy tutaj mieć na uwadze definicję odpowiedniej pracy z ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy).

Powrót