Rejestracja w Urzędzie Pracy

• Autor wątku Autor wątku Wanryk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wanryk

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Witam Drodzy Forumowicze.

Aktualnie studiuję na I roku według Indywidualnego Systemu Studiowania (studia stacjonarne). Wniosek ten złożyłem i otrzymałem zgodę jak jeszcze pracowałem na umowę o pracę na 3 miesiące. Rozwiązałem umowę po miesiącu pracy nie informując tego na Uczelni. I tu pytanie: Przez jaki czas jest ważny ten Indywidualny System Studiowania i czy go jeszcze posiadam nie pracując? I drugie pytanie: Czy jako student I roku według Indywidualnego Systemu Studiowania mogę się zarejestrować w Urzędzie Pracy jako bezrobotny/poszukujący pracy? A jeśli nie, to czy mogę się zarejestrować w Urzędzie pracy będąc oficjalnie studentem, ale nie informując ich o tym? Czekam na szybką odpowiedź. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Realizując Indywidualny System Studiowania nadal posiadasz status studenta studiów stacjonarnych?

Ostatnia edycja:
Jak jesteś studentem studiów stacjonarnych, to UP nie zarejestruje Cie jako bezrobotnego. Tylko studenci niestacjonarni mogą się rejestrować w PUP.

Pozostała część Twojego pytania powinna zostać skierowana do uczelni.

Kosssz napisał:
Realizując Indywidualny System Studiowania nadal posiadasz status studenta studiów stacjonarnych?

Tak. To są normalne studia stacjonarne.

Ale czytałem na stronie Urzędu Pracy, że można się zarejestrować jako bezrobotny i poszukujący pracy. Skoro jestem studentem i nie mogę się zarejestrować jako bezrobotny, to czy mogę się zarejestrować jako poszukujący pracy?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wanryk napisał:
Tak. To są normalne studia stacjonarne.
Wanryk napisał:
Skoro jestem studentem i nie mogę się zarejestrować jako bezrobotny, to czy mogę się zarejestrować jako poszukujący pracy?
Jako bezrobotny nie... jako poszukujący pracy jak najbardziej.

Chodzi mi o to, że u mnie w mieście ciężko znaleźć pracę na pełny etat roznosząc osobiście CV po firmach czy też wysyłanie przez internet. Pół roku tak szukałem, obleciałem całe miasto i nic. A jak poszedłem do Urzędu i powiedziałem, aby mi znaleźli cokolwiek to przynajmniej staż na 6 miesięcy dostałem z przedłużeniem na 3 miesiące na umowę o pracę. I teraz też chcę tak zrobić.

Kosssz napisał:
Jako bezrobotny nie... jako poszukujący pracy jak najbardziej.

Właśnie w Urzędzie się zapytałem czy mogę się zarejestrować jako poszukujący pracy i powiedziała, że też nie mogę bo jestem studentem. Tylko studenci studiów niestacjonarnych.

Status "poszukującego pracy" nie uprawnia do wydania skierowania na staż...
Aby zostać skierowanym do odbycia formy aktywizacji musiałbyś posiadać status bezrobotnego, a ten Ci nie przysługuje w związku z nauką w systemie stacjonarnym.
Pani w PUP prawidłowo Cię poinformowała.
Wanryk napisał:
czy mogę się zarejestrować w Urzędzie pracy będąc oficjalnie studentem, ale nie informując ich o tym?
Nie ma takiej możliwości.

Ostatnia edycja:
A jeśli nawet byłaby taka możliwość jako poszukujący pracy to na pełny etat odpada? Pewnie jakieś umowy zlecenie, o dzieło?

Kosssz napisał:
Status "poszukującego pracy" nie uprawnia do wydania skierowania na staż...
Aby otrzymać skierowanie do odbycia danej formy aktywizacji musiałbyś posiadać status bezrobotnego, a ten Ci nie przysługuje w związku z nauką w systemie stacjonarnym.

Hehe, wiem. Z tym stażem co pisałem, to jak byłem bezrobotny jeszcze, nie byłem studentem.

Ostatnia edycja:
Student studiów stacjonarnych (niezależnie od toku nauczania) nie może uzyskać w PUP statusu bezrobotnego i korzystać z form aktywizacji przewidzianych dla bezrobotnych.
Wanryk napisał:
A jeśli nawet byłaby taka możliwość to na pełny etat odpada? Pewnie jakieś umowy zlecenie, o dzieło?
Ale takiej możliwości nie ma. Gdybanie w tej sytuacji jest bezcelowe.

Ale mi chodzi jako poszukujący pracy, pisałeś wcześniej, że mogę z takiej opcji skorzystać.

Owszem możesz, ale posiadając status poszukującego pracy nie możliwości skierowania na staż, szkolenie, czy też subsydiowanych ofert pracy (prac interwencyjnych czy doposażenia/wyposażenia stanowiska pracy).

Zatem status poszukującego pracy do niczego nie uprawnia.

Ostatnia edycja:
A na czym polegają prace interwencyjne? I czy znajomy, który jest bezrobotny zarejestrowany w Urzędzie Pracy a nie prowadzą tam żadnych kursów z funduszu, który chce zrobić uprawnienia na wózki widłowe w Zakładzie Doskonalenia Zawodowego (ZDZ), które kosztują 500zł, to czy zostaną mu później te koszty w całości lub po części zwrócone?

Wanryk napisał:
czy znajomy, który jest bezrobotny zarejestrowany w Urzędzie Pracy a nie prowadzą tam żadnych kursów z funduszu, który chce zrobić uprawnienia na wózki widłowe w Zakładzie Doskonalenia Zawodowego (ZDZ), które kosztują 500zł, to czy zostaną mu później te koszty w całości lub po części zwrócone?
Nie, PUP nie finansuje ani nie dofinansowuje szkoleń wstecz.
Aby mieć sfinansowane koszty szkolenia, bezrobotny musi otrzymać wcześniejszą zgodę i PUP musi mieć zabezpieczone na ten cel środki finansowe.

Okej dziękuję. A co z tymi pracami interwencyjnymi? :)

Powrót