Rejestracja zbiorów danych w GIODO

• Autor wątku Autor wątku Truskawka11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Truskawka11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Niech ktoś poradzi....
Pracuję w małej firmie trzyosobowej, która specjalizuje się w sprzedaży/montażu/serwisu elektroniki. Dane osobowe Naszych klientów(za ich zgodą) są na potrzeby firmy, czyli min. do wystawiania faktur lub kontaktowania się z nimi.
w Związku z tym czy Firma musi rejestrować zbiór danych do GIODO?

Właśnie o to chodzi, że na stronie Głównego Inspektoratu jest napisane, że dane osobowe, które są używane do wystawiania faktur nie podlegają obowiązkowej rejestracji, dlatego dopytuję czy ktoś coś wie na ten temat, bo jest w podobnej sytuacji.
Samo skierowanie na stronę niewiele mi daje.
Jeśli chodzi o Sam Urząd to uważam, że powinni pomóc i wytłumaczyć co i jak należy zrobić, jeśli ktoś ma jakieś wątpliwości.
Dodzwonić się nie można i na maile nie odpowiadają, ale kary to chętnie "wlepiają"...

Pomijając to...
Czy ktoś konkretnie może mi odpowiedzieć? Żeby nie dublować czytajcie powyżej...:help:

43 ust. 1 ustawy - tam masz zakres zwolnienia. W zakresie wystawiania faktur, itp - jest zwolnienie. Ale "do kontaktowania się"? Nie wiem co się pod tym kryje, więc trudno ocenić.

Czyli numery telefonów, adresy email...

Nie o to chodzi... Po co się kontaktujecie? Celem wykonania umowy i np. doręczenia faktury, czy w innym celu?

Celem wykonania umowy, ustaleniem doręczenia i kwoty faktury, celem wykonania naprawy i/lub dostarczenia towaru, ewentualnie celem omówienia dalszej współpracy.

Jeśli zbiór danych nie jest prowadzony z wykorzystaniem systemów informatycznych i nie przetwarza się danych wrażliwych, to nie trzeba rejestrować.

Podobnie, jeśli powoła się administratora bezpieczeństwa informacji i nie przetwarza się danych wrażliwych, to nie trzeba rejestrować w rejestrze GIODO.

A co w przypadku jeśli prowadzę forum internetowe?
Posiadam IP ludzi piszących posty, ich adresy e-mail, imiona i niektórzy nawet podają nazwisko (dobrowolnie) to też do GIODO?
Co w przypadku gdy nie prowadzę działalności gospodarczej, mogę zarejestrować to na osobę prywatną?

Łatwo jest napisać taki wniosek?

Powrót