Rejestracja znaku dla znajomego

• Autor wątku Autor wątku notir
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

notir

Zbanowany
Odpowiedzi
29
Znajomy poprosił mnie o pomoc w rejestracji znaku towarowego, gdyż sam rejestrowałem już kilka sztuk. Niestety nie stać go na pełnowymiarowe wsparcie rzecznika patentowego, sam ni w ząb nie rozumie przepisów, słyszał też o szalejących oszustach naciągających na opłaty.

Wiem, że pełnomocnikiem może być jedynie rzecznik patentowy lub osoba z rodziny, obydwa warunki nie są możliwe. Ale pytanie, czy zatem byłoby legalne nawiązanie pomiędzy nami takiej współpracy, iż:

1. rejestruję znak wg podanych przez niego wytycznych występując jako ja, rejestruje znak "na siebie"
2. po uzyskaniu znaku przekazuje mu do niego prawa podpisując stosowną umowę przekazania ZT

Chce mu pomóc, a nie zaszkodzić. :)

notir napisał:
... gdyż sam rejestrowałem już kilka sztuk. ...
A zadając tak podstawowe pytanie pokazujesz brak znajomości Prawa własności przemysłowej. Poczytaj Tytuł III, Dział I, Rozdział 5.

Sama rejestracja nie jest skomplikowana, pozostałe detale dot. robienia tego dla kogoś nie były mi niezbędne. Dzięki za wskazanie działu. Czyli dobrze rozumiem, że rejestrując go za kogoś - może to być traktowane jako rejestracja w złej wierze?

Jednej rzeczy nie rozumiem.

Mianowicie piszesz, że rejestrowałeś znak towarowy parokrotnie. To wytłumacz mi jakim cudem w takim razie nie znasz odpowiedzi na swoje pytanie? I jeszcze dziękujesz za wskazanie działu? Przecież w przypadku rejestracji znaku towarowego podstawą jest znanie przepisów o znakach towarowych?

Jak dla mnie to dziwne i czymś brzydkim mi pachnie z twojej strony.

Powrót