Rejestracja znaku towarowego słownego i graficznego

• Autor wątku Autor wątku bartek_J
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartek_J

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
przymierzam się do rejestracji nazwy firmy jako znak towarowy słowny i graficzny. Przed udaniem się do odpowiedniej firmy w celu rejestracji takich znaków mam kilka pytań. Będę wdzięczny za waszą pomoc ;)

1) Ile czasu trwa rejestracja znaku towarowego słownego/graficznego?
2) Czy jeśli na rynku istniał/istnieje znak towarowy który chciałbym zarejestrować ale nie znalazłem go w bazie UPRP to mogę go zarejestrować?
3) Jak wygląda ewentualne procedura przy sporze o taki znak towarowy? Sąd bierze pod uwagę kto wcześniej zaczął posługiwać się tym znakiem?
4) Czy znak towarowy słowny/graficzny może zarejestrować tylko firma czy również osoba prywatna?

Podstawową wiedzę znajdziesz u źródła jak i zapoznając się z Prawem własności przemysłowej.

bartek_J napisał:
... Czy jeśli na rynku istniał/istnieje znak towarowy który chciałbym zarejestrować ale nie znalazłem go w bazie UPRP to mogę go zarejestrować?...
To zależy od wielu czynników, np. czy znak podlega jednocześnie ochronie prawnoautorskiej, czy znak jest powszechnie znany.
bartek_J napisał:
... Czy znak towarowy słowny/graficzny może zarejestrować tylko firma czy również osoba prywatna? ...
Może każdy.

Powrót