Rejonowy po E-Sądzie. Coś nowego :)

• Autor wątku Autor wątku t_l
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
t_l

t_l

Użytkownik
Odpowiedzi
121
Prokura po raz drugi uruchomiła E-Sąd żeby ściągnąć ode mnie urojoną należność (OC za sprzedany samochód przy czym o fakcie sprzedaży ubezpieczyciel był powiadomiony). Za pierwszym razem po wniesieniu sprzeciwu do E-Sądu Prokura nie uzupełniła pozwu i sprawa została umorzona. Teraz jednak brnie dalej. Sąd Rejonowy przysłał mi "Zawiadomienie" w którym stoi:

Przeciwko Janowi Kowalskiemu napraw. szkody wynik. z niewyk. lub nienależytego wykonania zob.

Nakazu zapłaty nie było co nawet ma sens, bo już był w E-Sądzie.

Zasadniczo chcę podnieść zarzut przedawnienia bo to była składka za OC za 2006.

W kopercie oprócz 3-stronicowego zawiadomienia z zacytowanymi 19 paragrafami z KPC i pouczenia podpisanego przez Kierownika Sekretariatu był pozew na formularzu P plus standardowe papierzyska - wyciąg z ksiąg, pełnomocnictwa. Czy mam to traktować tak jak zwykły pozew o zapłatę i spokojnie podnieść zarzut przedawnienia czy może ta kwestia "naprawiania szkody" zmienia jakoś sytuację?

Jest to symbol sprawy (rodzaj).

rafal_26 napisał:
Jest to symbol sprawy (rodzaj).

Dziękuję ładnie :)

Czyli, jak rozumiem to określenie ma charakter porządkowy bardziej, a ja mogę podejść do tego, że tak powiem - klasycznie. Tak mi się w sumie wydawało bo sam powód o żadnym naprawianiu szkód nie wspominał :)

Powrót