Rejstracja jako osoba bezrobotna

• Autor wątku Autor wątku AnnaMałgorzata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AnnaMałgorzata

Witam, złożyłam w PUP dokumenty do rejstracji jako osoba bezrobotna, dołączyłam wszystkie potrzebne dokumenty. Otrzymam decyzję o przyznaniu mi statusu osoby bezrobotnej jednak bez prawa do zasiłku. Jednak ostanie 2 lata przepracowałam na umowie o pracę ale nie w pełnym wymiarze czasu pracy. Było to 1/2 i następnie 3/4 etatu. Nie dostarczyłam do Urzędu Pracy zaswiadczenia że pracowałam w niepełnym wymiarze, o zarobkach i składkach ponieważ nie wiedziałam że jest to potrzebne. Czy jest możliwość doniesienia takiego dokumentu i oni ponownie to rozpatrza, czy potrzebne jest odwoływanie się od decyzji?

W jaki sposób umowa o pracę się zakończyła?

Zgodnie z art. 71 ust. 6 ustawy o promocji zatrudnienia, jeżeli bezrobotny udokumentuje okres uprawniający do zasiłku po 7 dniach od rejestracji, prawo do zasiłku przyznawane jest od dnia udokumentowania, nie ma więc konieczności składania odwołania.

AnnaMałgorzata napisał:
Witam, złożyłam w PUP dokumenty do rejstracji jako osoba bezrobotna, dołączyłam wszystkie potrzebne dokumenty. Otrzymam decyzję o przyznaniu mi statusu osoby bezrobotnej jednak bez prawa do zasiłku. Jednak ostanie 2 lata przepracowałam na umowie o pracę ale nie w pełnym wymiarze czasu pracy. Było to 1/2 i następnie 3/4 etatu. Nie dostarczyłam do Urzędu Pracy zaswiadczenia że pracowałam w niepełnym wymiarze, o zarobkach i składkach ponieważ nie wiedziałam że jest to potrzebne. Czy jest możliwość doniesienia takiego dokumentu i oni ponownie to rozpatrza, czy potrzebne jest odwoływanie się od decyzji?

Prawo do zasiłku będzie przysługiwać, jeżeli w okresie 18 miesięcy bezpośrednio poprzedzających dzień zarejestrowania łącznie przez okres co najmniej 365 dni była Pani zatrudniona i osiągała wynagrodzenie w kwocie co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę, od którego istnieje obowiązek opłacania składki na Fundusz Pracy i ubezpieczenie społeczne.
Wymiar etatu nie będzie miał znaczenia o ile osiągane wynagrodzenie wynosiło co najmniej minimalną krajową.

Powrót