Reka komornika

• Autor wątku Autor wątku Oset
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Oset

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Zapytanie moje jest krótkie . Wyrok sądu wydziału karnego określił kwotę 6000. Została zapłacona 20.08.2010 przelewem . Komornik wysłał do mnie pismo 24.08.2010 wszczęcie egzekucji . Wierzyciel wysłał pismo o wycofaniu wniosku.
Od komornika po tym czasie 14.12.2010 dostałam pismo ze mam zapłacić komornikowi koszty egzekucji.
Pytanie za co , jak nic nie zrobił?

Art. 49 ust 2 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji:
Przepis prawny:
W sprawach o egzekucję świadczeń pieniężnych w przypadku umorzenia postępowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela oraz na podstawie art. 823 Kodeksu postępowania cywilnego komornik pobiera od dłużnika opłatę stosunkową w wysokości 5% wartości świadczenia pozostałego do wyegzekwowania, jednak nie niższej niż 1/10 i nie wyższej niż dziesięciokrotna wysokość przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego. Jednakże w razie umorzenia postępowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela zgłoszony przed doręczeniem dłużnikowi zawiadomienia o wszczęciu egzekucji, komornik pobiera od dłużnika opłatę stosunkową w wysokości 1/10 przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego.

dziękuję za odpowiedź i wymowny cytat.

Czy warto złożyć skarge na komornika?

On wiedział ,że jest zapłacone bezpośrednio wierzyciecielowi -on także dzwonił i powiadomił osobiście komornika a komornik wtedy juz po informacji wyslał wszczęcie egzekucji , zajęcie wynagrodzenia a dla śmiechu za kilka dni wysłał do pracodawcy wstrzymanie egzekucji , to jak to jest ?

tak to jest, że zapłaci pan 300 zł opłaty +koszty korespondencji..trzeba było płacić w terminie..

Powrót