Rekalmacja z tytułu niezgodności

• Autor wątku Autor wątku PawelNswp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PawelNswp

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Witam mam pytanie odnośnie czasu gwaranta w jakim powinien zwrócić sprzęt otóż dnia : 08.08.2015 oddałem do naprawy laptopa z tytułu niezgodności towaru z umową reklamacja zostało oddalona bo nie stwierdzono usterek laptop (co jest dość ciekawe bo po rozmowie z serwisantem to on stwierdził że laptop musi wrócić do serwisu). Laptop wrocil do sklepu dnia 31.08.2015 po sprawdzeniu laptopa zauważyłem brak usterek ktore przed wysłaniem zapisałem, ale na komputerze były ślady uszkodzen mechanicznych więc nie przyjełem laptopa i maiał on wrócić do serwisu, czy w takim przypadku kiedy ja nie zamknąłem rekalmacji (data rozpoczęcia 08.08.2015) obowiązuje gwaranta jakiś czas na zwrot sprzętu ?

Czy dnia 8 sierpnia jak oddawałeś do serwisu laptopa to co wpisali w formularz reklamacyjny, że laptop posiada czy nie posiada śladów użytkowania ?

W protokole jest zapis mowiacy ze posiada slady uzytkowania ale nie posiada uszkodzen mechanicznych co wiecej to uszkodzenie jest typowym uszkodzeniem od otwierania sprzetu zlymi narzedziami

Ostatnia edycja:
Napisz listem poleconym ZPO wezwanie do naprawienia szkody wynikłej w skutek nieprawidłowo przeprowadzonej naprawy do przedsiębiorcy, któremu oddawałeś reklamowany z tytułu uprawnień konsumenta sprzęt.

Załatwia to kierownik serwisu z media Markt bo zapomniałem dodac ze komputer kupilem w maju i kontaktuje się przez sklep

Ehh mam dość zabawy z Media Markt juz miesiąc komputera nie mam mimo ustawowych 14 dni a to nie 1 naprawa jutro wyśle polecony czy takie pismo może być ?

Wezwanie do natychmiastowego wydania komputera.

W dniu .................. przekazałem Państwu laptopa ........................... do naprawy ztytułu rękojmi. Zgodnie z obowiązującym Polskim prawem naprawa powinna zostać wykonana bez zbędnej zwłoki w terminie nie dłuższym niż 14 dni od przyjęcia komputera do naprawy. Pomimo upływu czasu oraz licznych próśb - komputer nadal nie jest naprawiony.
W związku z powyższym, w oparciu o art. 471 kc wzywam Państwa do niezwłocznego (tj. w terminie 7 dni) wydania mi naprawionego komputera lub zwrotu pieniędzy - pod groźbą skierowania wniosku do rzecznika praw konsumenta lub wynajęcia na koszt gwaranta adekwatnego komputera zastępczego.
Niezależnie od powyższego informuję również, że jeśli decyzja gwaranta nadal będzie odwlekana uznam taką sytuację za wystąpienie w komputerze usterki nieusuwalnej i będę dochodzić wymiany komputera na wolny od wad.

.........
podpis

Troszke zmodyfikowane pismo które wysyłałem do Lenovo

Po złożeniu odstąpienia od umowy dostałem odpowiedź w jastępującej formie.
Moje pytanie jest takie czy faktycznie mam czekać dopuki szanowny serwis się nie wyrobi ? Ile można czekać !

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Powrót