Rekapitalizacja OC, przejście zniżek/zwyżek na nowego właściciela.

• Autor wątku Autor wątku PiotrGdańsk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PiotrGdańsk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
To mój pierwszy post wiec chciałbym w tym miejscu przywitać się ze wszystkimi użytkownikami :)

Sprawę wygląda następująco:

Ok 9 miesięcy temu kupiłem samochód, OC ważne do grudnia tego roku. Kupna nie zgłaszałem w żadnym urzędzie ponieważ nie zrobiłem jeszcze prawa jazdy i auto stało nie używane. Teraz chciałbym sprzedać ten samochód ale dzisiaj w TUZie powiedzieli mi że muszą "zrekapitalizować OC" czyli policzyć różnice pomiędzy zniżką jaką miał poprzedni właściciel (płacił rocznie ok 350 pln) a moją taryfą bezzniżkową z której wychodzi mi ok 2700 pln sic! = ok 2350 dla TUZu
W tym momencie zaschło mi w gardle a nogi ugieły sie w kolanach ;)
Nie mogłem skontaktować się z centralą TUZu bo było już zamknięte ale zrobiłem małe rozeznanie w innych ubezpieczalniach np. Hestii gdzie powiedzieli mi że u nich nie byłoby tego problemu i po prostu przepisaliby OC poprzedniego właścicela na mnie bez liczenia zwyżek.

Co powinienem teraz robić żeby nie płacić za OC sumy większej niż wartość samochodu (passat b2 rocznik 86)

Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
Piotr

Czy Admin może zmienić mi w temacia "rekapitalizacja" na rekalkulacja?
Dzieki
Pozdr

To jaki problem złóż wypowiedzenie do TUZu, jeśli jesteś przed czasem oczywiście.

No tak ale TUZ chce rekalkulować mi OC, wiesz może cos więcej na ten temat? Doczytałem się że prawnie mogą ale NIE MUSZĄ, teraz chciałbym wiedzieć jak to wyglądało w Waszym przypadku, może miał ktoś podobną sytuacje?

Nie wiem jake są zasady w TUZie, wiem że są firmy w których osoba kupująca może jeżdzić na polisie poprzedniego właściciela do końca ważności polisy,normalnie na zgłoszenie i załatwienie wszelkich formalności masz 30 dni o daty kupna pojazdu.
Tak na marginesie co to za pojazd że TUZ naliczył taką dopłatę ?

rustyka napisał:
Tak na marginesie co to za pojazd że TUZ naliczył taką dopłatę ?

nowy właściciel nie ma prawa jazdy,nie ma zniżek,pewnie jeszcze załapał sie na zwyżke za wiek(np poniżej 26 lat) i stąd tyle wyszło za rekalkulacje OC i musi dopłacić

Nic nie musi rekalkulacja jest na wniosek klienta.

Rekalkulacja jest wtedy, gdy co najmniej jedna ze stron tego zażąda. Skoto TU się uparło, to nie ma odwrotu.

Powrót