reklama- umowa zlecenie/o dzieło, a podatek

• Autor wątku Autor wątku sowek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sowek

Użytkownik
Odpowiedzi
64
Można reklamować siebie i swój fach np. jako usługi budowlane czy gastronomiczne nie mając działalności gospodarczej?

Nie ma zakazu reklamy. Istnieje jednak ryzyko, że Twoja reklama dotrze nie tylko do klientów, ale również US.

tzn chodziło mi o reklamowanie swoich usług i wykonywanie ich na umowe-zlecenia lub umowe o dzielo, lecz nie jako firma tylko osoba prywatna, można coś takiego zrobić? ile to sie odprowadza podatku?

Na temat opodatkowania różnych umów jest mnóstwo informacji tu na forum, jak i poza. Wystarczy użyć opcji "szukaj".
Można wreszcie zapytać w US.

wiem, wiem, próbowałem coś szukać ale nie jest sprecyzowane, jak możecie to podajcie linka do strony :help:

bardzo dziękuję, ale jeszcze zapytam, jest możliwość prowadzenia takich "usług" jeśli chodzi o np. wypieki cukiernicze lub prace remontowe? wracając do tych wypieków, to musi być tak jak w przypadku działalności gospodarczej - firmy spełnione zasady, przepisy BHP i normy sanepidowskie (takie rygorystyczne)?

Prawo cywilne nie zajmuje się tynkowaniem ścian i wypiekiem tortów :D
Ani opłacaniem podatków od tych usług. :)

Rozumię, ale chodzi mi o to, czy tego rodzaju usługi mogą podlegać takiej formie opodatkowania, bo jak w temacie, nie ma firmy. jestem laikiem pod względem prawa :roll: dlatego zwracam się z pytaniami do specjalistów :)

może w tym http://forumprawne.org/viewtopic.php?p=325958 temacie mi ktoś odpowie na podobne pytanie

[cytat:2g5t4jbd]
Prawo cywilne nie zajmuje się tynkowaniem ścian i wypiekiem tortów
Ani opłacaniem podatków od tych usług.

Powrót