Reklama w radiu

• Autor wątku Autor wątku wojaktoja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojaktoja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry.
Mam pytania z zakresu prawa prasowego, dotyczącego emisji reklam w radiu internetowym.
1/. Czy/Jak zgodnie z przepisami oznaczyć audycję, np. Kulinarną, w której osoba prowadząca, przedstawiająca przepis kulinarny zaprosi na (zareklamuje) swój blog, lub poleci (zareklamuje) konto na Fb czy YT?
2/. Czy zapowiedź piosenki łącznie z podaniem nazwy zespołu i miejsca pochodzenia (np. zespół „xyz” z Warszawy) jest reklamą zespołu, którą trzeba oznaczyć w programie?
.
Pozdrawiam.

wojaktoja napisał:
... Mam pytania z zakresu prawa prasowego, dotyczącego emisji reklam w radiu internetowym....
A szukałeś odpowiedzi u źródła -Prawo prasowe?

Wskazanie wykonawcy i źródła to obowiązek.

PS.
Poczytaj o lokowaniu produktu bo nie chodzi tutaj o prawo prasowe a o Ustawę o radiofonii i telewizji.

Szukałem odpowiedzi w Ustawie o radiofonii i telewizji i Prawie Prasowym, jednak nie znalazłem tam odpowiedzi na pytania.
Być może faktycznie pierwsze pytanie będzie dotyczyło lokowania produktu.
A drugie.
.
Wskazanie wykonawcy i źródła to obowiązek?
Znane stacje radiowe emitują piosenki z zapowiedziami lub bez.
Mnie interesuje co w sytuacji gdy zapowie się zespół z nazwy oraz miejscem pochodzenia.
Będą to zespoły coverowe.
Dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam.

wojaktoja napisał:
... Szukałem odpowiedzi w Ustawie o radiofonii i telewizji i Prawie Prasowym, jednak nie znalazłem tam odpowiedzi na pytania.. ..
Bardzo, bardzo słabo szukałeś.
wojaktoja napisał:
... Wskazanie wykonawcy i źródła to obowiązek?
Znane stacje radiowe emitują piosenki z zapowiedziami lub bez. ..
Przepis prawny:
Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Art. 34.
[Wykorzystywanie utworów - konieczność podania nazwiska autora oraz źródła]

Można korzystać z utworów w granicach dozwolonego użytku pod warunkiem wymienienia imienia i nazwiska twórcy oraz źródła. Podanie twórcy i źródła powinno uwzględniać istniejące możliwości. Twórcy nie przysługuje prawo do wynagrodzenia, chyba że ustawa stanowi inaczej.
wojaktoja napisał:
... Mnie interesuje co w sytuacji gdy zapowie się zespół z nazwy oraz miejscem pochodzenia. ..
Nie wypełnia to znamion reklamy, chyba, że otrzymujesz za to zapłatę od zespołu.

Powrót