Reklamacja 30 dni czy 60 dni ?

• Autor wątku Autor wątku Arizonadesert
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Arizonadesert

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam,
Nie wiem czy dobrze trafiłem, ale mam pytanie dotyczące Poczty Polskiej. Pani na infolinii twierdzi, że odpowiedź na reklamację czeka się 60 dni zgodnie z prawem administracyjnym ? Nie rozumiem czemu 60 dni. Sprawa dotyczy płacenia/ nadpłaty na wyrejestrowane konto abonenta gdzie koszt zwrotu jest wysoki przez Pocztę Polską. Pytanie od kiedy liczy się reklamacja skoro pismo zostało wysłane do PP 22 gr. W zeszłym roku l, a trafiło 27 grudnia ? Ile ma czasu ma Pocztą Polska na odpowiedź na reklamację i od kiedy ?

Arizonadesert napisał:
zgodnie z prawem administracyjnym ?

To prosze spytac tej pani, na jakiej podstawie uznaje poczte za organ administracji publicznej - do poczytania poczatkowe § k.p.a.

Arizonadesert napisał:
Tym linkiem się kierują.

A tam zapisane ze poczta jest organem administracji? ;) Bo jeśli nie, ma dla poczty takie znaczenie, jak dla wypożyczalni kajaków :)

Nie wiem czy Poczta jest organem administracyjnym zgodnie z kpa art. 35 mają dwie możliwości rozpatrywania pisma/ reklamcji/ zwrotu pieniędzy trudno mi określić...rodzaj pisma. Interesuje mnie jedno, jeżeli pod dwóch miesiącach nie otrzymam odpowiedzi pisemnej....rozumiem, że mogę wystąpić z zażaleniem co do reklamacji czyli rzecz ujmując wystąpić z roszczeniem reklamacji. Pytanie jest proste gdzie mogę znaleźć w kpa odnośnik prawny co do roszczenia reklamacji. Poczta Polska zalega mi 1500 zł jeżeli do dwóch miesięcy nie zwróci mi tych pieniędzy. Będę się domagał zwrotu odsetek od kwoty należnej. Gdzie w kpa ? Mogę znaleźć takie szczegóły. Proszę mnie nie pytać o szczegóły po jestem zwykłym Kowalskim. Miałem nadzieję, że ktoś tu się zna na prawie ale chyba nie za bardzo....

Roszczenia z reklamacji do usługodawcy / sprzedawcy, to kodeks cywilny, nie administracyjny.

Poczta Polska to spółka, nie organ administracji.

Kodeks administracyjny opisuje działalność i relacje organów administracji oraz ich interakcje z obywatelami.

W tej sytuacji analizowanie tego, co na jakiś temat mówi KPA jest bez sensu.

Ostatnia edycja:
Poczta Polska nie odpowiedziała mi na pismo reklamacyjne od 27 grudnia zeszłego roku i co dalej mam zrobić? Jak obliczyć im odsetki od 1500 zł za każdy dzień ? Odsetki liczą się od pierwszego dnia, po ostatnim dniu reklamacyjnym że strony PP ? Jeżeli wystosuje im odpowiednie pismo muszą mi zwrócić odsetki. Na 100 % Poczta Polska to spółka to jaki Kodeks ich obowiązuje Cywliny ? Wydaje mi się że trzeba rozpatrzyć dwie sprawy jakie normy prawne obowiązują Pocztę Polską co do abonamentu RTV (co mnie dotyczy), a usługi świadczące względem klienta Poczty Polskiej paczki, listy itd. To są dwie odrębne sprawy. UOK odmówił mi pomocy co do PP bo, w ich gestii leży prawo konsumenckie i KC. Co do PP nie uzyskałem pomocy, więc coś jest na rzeczy.

Ostatnia edycja:
Arizonadesert napisał:
Poczta Polska to spółka to jaki Kodeks ich obowiązuje Cywliny ?

To pod-watek sprawy do działu dotyczącego praw konsumenta

Powrót