Reklamacja a czas czekania

• Autor wątku Autor wątku noniewiem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

noniewiem

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
witam,
mam takie pytanie mianowicie kiedys kupilem rame rowerowa w sklepie rowerowym:) rama niestety pekla nie z mojej winy(podejrzewam jakas wade fabryczna) wiec oddalem ja do sklepu tam gdzie zostala kupiona wraz z dokumentem potwierdzajacym zakup produktu....
i stad moje pytanie bo slyszalem ze jest takie cos ze jak jesli w przeciagu 14dni od dnia oddania produktu do reklamacji nie dostanie sie odpowiedzi czy uwzgledniaja czy tez nie to nalezy sie nowy produkt w przeciagu 60dni? czy to prawda?
i jeszce jedno jesli nie uznaja mi reklamacji to jak sie odwolywac?
pozdrawiam

Przede wszystkim pytanie czy ta rama była reklamowana z gwarancji czy z niezgodności towaru z umową.
Jak z gwarancji to termin jest w karcie gwarancyjnej albo i nie :wink:
Jak z niezgodności to temat był wielokrotnie opisywany, wystarczy do ustawy zajrzeć.
Te 60 dni to nie wiem skąd to a czegoś takiego jak odwołanie to nie ma, można do sądu iść.

znaczy rame oddalem bo pekala karty gwarancjynej przyz zakupie nie dostalem mam tylko rachunek ale on starczy....
no i wlasnie tylko nie wiem czy to prawda ze jak w przeciagu 14 dni od daty oddania produktu na reklamacje nie dosatne odpowiedzi to mam dostac nowy produkt?
i jesli nie znaja reklamacji to w jaki sposob moger ich postraszyc sadami lub cos takiego?
pozdrawiam

zgodnie z ustawą po 14 dniach jesli nie otrzyma Pan odpowiedzi to przyjmuje się, że sprzedawca uznał reklamacje za uzasadnioną i od tego moementu biegnie okres naprawy

aha a ile trwa taki okres naprawy?
a jesli przyjde do sklepu i powiem im ze tak jest i powiedza ze ich to nieeobchodzi lub cos takiego ?

napisać na piśmie, oprzeć się o ustawe, podać termin np 14 dni

tylko gdzie znales taka ustawe?:/

znalazłam
ustawę z dnia 27 lipca 2002 r.
o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej
oraz o zmianie Kodeksu cywilnego

no no tez znalazlem ta ustawe:) dzieki
i jeszce jedno i juz ostatnie pytanie:P
jak pojde do sprzedawcy po uplywie tych 14 dni to co mam poweidziec ze nie dostalem zadnej odpowiedzi na pismie i co dalej?

hej mam pytanie
dzis minelo 15dni od czasu kiedy oddalem produkt do reklamacji dzwonie do sklepu i sie pytam i produktu jeszce nie ma....
wiec mowie ze te 14dni itd a oni na to ze nie mialem gwarancji podbitej i zebym czekal:/
co mam teraz zrobic?

Masz na piśmie jakiś dowód przyjęcia? Jak tak, to w razie czego masz pewność, że reklamację Ci uznali.

A to ile będziesz czekał na naprawę :what:

no mam dowod ale do kogo mam co pisac?;/
bo nie wiem:/
zaraz jade do sklepu....

Powrót