Reklamacja a wymiana towaru na nowy/zwrot gotówki

• Autor wątku Autor wątku megi119
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

megi119

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,

Bardzo proszę państwa o pomoc, problem mój jest dość istotnym elementem mojego codziennego samopoczucia, a mianowicie chodzi o łóżko...A tymże jest to dla mnie istotne, że nawet jeszcze go nie zdążyłam spłacić, a nie stać mnie na kolejne...

Półtora roku temu zakupiłam narożnik drogą internetową, znana firma produkująca meble.
Po roku użytkowania, mebel nie nadawał się do spania, jak podczas korzystania z niego wykryłam wiele usterek.

Złożyłam reklamację, z racji odległości i interesu firmy, tak mi się zdaje, żeby nie robić pustych kursów, łóżko producent mógł odebrać od nas dopiero po 3 tygodniach. Czyli ten okres byliśmy z łóżkiem, nie nadającym się do spania. Produkt wrócił do nas po 3 tygodniach, naprawiony.

Nie minęło pół roku, teraz chciałam łóżku znowu zareklamować. Usterka dokładnie taka sama jak poprzednio. Odpisałam coś takiego:

"Nie tak dawno otrzymaliśmy narożnik "-----" z reklamacji. Główną przyczyną reklamacji był źle działający mechanizm wysuwanej części do spania, gąbką która uległa deformacji jak i wiele innych rzeczy. Produkt z reklamacji przyjeliśmy, mimo że po złożeniu narożnika, część wysuwana tworzyła szeroka na 2 cm dziurę między drugą części całego narożnika. Tutaj pan dostawca, zrobił samoróbkę i przykręcił jednego małego wkręta, łącząc tym dwie części narożnika! Nie mieliśmy na czym spać, narożnik został przyjęty. Od tamtego czasu, cześć wysuwana, a mianowicie gąbką uległą kolejny raz deformacji jak i powiększyła się dziura między dwoma częściami narożnika. Na chwilę obecną różnica w poziomach między pierwszą częścią narożnika a częścią wysuwaną jest na poziomie 2-4 cm. Na narożniku nie można spać, nie jestem osobą która waży ponad naturalną wagę, zaledwie 54 kg. Do tego dochodzi to co nie było naprawione od początku wcześniejszej reklamacji, łóżko skrzypi jak 20 letnie łóżko! Co jest szczególnie uciążliwe podczas ciszy nocnej. Domagam się wymiany produktu na nowy, bądź zwrot gotówki. Produkt był raz naprawiony, po zaledwie miesiącu, wyglądał dokładnie tak samo jak przed reklamacją. Nie wierzę że jakakolwiek naprawa, przyniesie jakąkolwiek zmianę, patrząc na zastosowany materiał. "

Pani poprosiła o zdjęcia, zrobiłam, wysłałam i znowu dostaje taką odpowiedź.

"W ciągu 2-3 trzech tygodni nasz kierowca/serwisant pojawi się u Pani i najprawdopodobniej zabierze mebel. Naprawiony produkt otrzyma Pani z powrotem po kolejnych dwóch, trzech tygodniach. Może się zdarzyć ,że sprawa zostanie załatwiona szybciej ,jednak nie chcę z góry niczego obiecywać ponieważ, niestety, nie mam na to wpływu. Ze swojej strony zrobię wszystko, aby reklamacja została została rozpatrzona jak najszybciej.
Bardzo proszę o informację,czy będzie Pani potrzebowała zastępczego spania(w postaci materaca)na czas naprawy mebla.
"

Na zabranie łóżka mam czekać 2-3 tygodnie, na łóżku nie można spać, wstaje z wielkim bólem kręgosłupa codziennie. Do tego dochodzi fakt zabrania łóżka na czas naprawe 2-3 tygodnie pewnie. Na łóżku śpię z mężem a rano przytuptuje do nas nasz malutki synek.

Teraz co mam robić, co odpisać szanownej pani. Gwarancja mi się kończy za 3 miesiące. Produkt będzie naprawiony owszem, ale tak samo jak poprzednio defekt wyjdzie znowu.

Kupiłaś na siebie a nie na firmę?

Możesz próbować odstąpić od umowy:

Przepis prawny:
Art. 8. 4.

Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani wymiany albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy; od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jest nieistotna. Przy określaniu odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia.

+ Poradnik Konsumenta

Gdy jesteś konsumentem masz prawo reklamować w trybie ustawowej niezgodności towaru z umową żądając od sprzedawcy wymiany*. W linku podaję instrukcję jak to robić oraz formularz reklamacji.
*Żądać zwrotu ceny, czyli skutecznie odstąpić od umowy ze względu na istotne wady, można jedynie wtedy, gdy faktycznie uzasadnione jest przynajmniej jedno z trzech:

1) naprawa albo wymiana jest niemożliwa lub wymaga nadmiernych kosztów (to ocenia sprzedawca),

2) sprzedawca nie zdoła naprawić albo wymienić rzeczy w odpowiednim czasie,

3) naprawa albo wymiana narażałaby konsumenta na znaczne niedogodności.

Podstawa prawna: art. 8 ust. 4 (Dz. U. Nr 141, poz. 1176).

Witam,
jak skończyła się dla Pani ta sprawa? Mam identyczną sytuację.

Powrót