Reklamacja a zwrot przedmiotu bez naprawy na moje zadanie

• Autor wątku Autor wątku mieszk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mieszk

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Dzien dobry,
reklamowalem przedmiot (telefon) w sklepie z ustawy o niezgodnosci towaru z umowa (zakup w listopadzie 2014) i zadalem odstapienia od umowy i zwrotu gotowki (2ga reklamacja), ale sklep wyslal przedmiot do gwaranta do naprawy (i z tego co wiem nieoficjalnie z serwisu to juz jest naprawiony) i dostalem informacje, ze nie dostane zwrotu pieniedzy tylko bedzie naprawa.
Z tego co mi wiadomo, to sklep nie moze bez mojej zgody naprawic przedmiotu, skoro chcialem zwrot gotowki.
Moje pytanie jest wiec nastepujace: skoro sklep nie zgadza sie na zwrot gotowki, to czy moge zazadac zwrotu przedmiotu bez naprawy?
Z gory dziekuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
mieszk napisał:
reklamowalem przedmiot (telefon) w sklepie z ustawy o niezgodnosci towaru z umowa (zakup w listopadzie 2014) i zadalem odstapienia od umowy i zwrotu gotowki (2ga reklamacja)

podaj więcej szczegółów i daty

Ok.
reklamowalem telefon w sklepie z ustawy o niezgodnosci towaru z umowa 17.03.2015 (zakup w listopadzie 2014) i zadalem odstapienia od umowy i zwrotu gotowki (2ga reklamacja - 1sza byla w styczniu 2015 z tytylu gwarancji i telefon zostal wymieniony na nowy), ale sklep wyslal przedmiot do gwaranta do naprawy (i z tego co wiem nieoficjalnie z serwisu to juz jest naprawiony) i dostalem informacje, ze nie dostane zwrotu pieniedzy tylko bedzie naprawa.
Z tego co mi wiadomo, to sklep nie moze bez mojej zgody naprawic przedmiotu, skoro chcialem zwrot gotowki.

Moje pytanie jest wiec nastepujace: skoro sklep nie zgadza sie na zwrot gotowki, to czy moge zazadac zwrotu przedmiotu bez naprawy?

Z gory dziekuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Nie miałeś uprawnienia do odstąpienia od umowy i żądania zwrotu ceny. Sprzedawca powinien poczekac na właściwe żądanie (wymiana lub naprawa) albo wezwać Cię do jego złożenia. Nie miał prawa wykonywać naprawy bez Twojej zgody.

cedwah napisał:
Nie miałeś uprawnienia do odstąpienia od umowy i żądania zwrotu ceny.
Taka opcje zaproponowala mi osoba, ktora odbierala towar w sklepie, a poniewaz uznalem ze jest dla mnie korzystna, to sie zgodzilem.

cedwah napisał:
Sprzedawca powinien poczekac na właściwe żądanie (wymiana lub naprawa) albo wezwać Cię do jego złożenia. Nie miał prawa wykonywać naprawy bez Twojej zgody.

Wiec moge teraz zazadac zwrotu telefonu bez naprawy?

Tak. Możesz też złożyć reklamację z prawidłowym żądaniem albo zmienić żądanie na prawidłowe w pierwszej reklamacji.

Powrót