B
bysio71
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam, proszę o poradę dotyczącą reklamacji którą złożyłem parę dni temu i nie otrzymałem odpowiedzi w ustawowym czasie 14 dni. Kupiłem trzy lata temu panele podłogowe z 25 letnia gwarancja. Zauważyłem ze panele wypaczają się, wiec złożyłem reklamacje do jednego ze znanych marketów gdzie panele zostały zakupione. Reklamacja została przyjęta i potwierdzona pisemnie. W miedzy czasie odwiedził mnie rzeczoznawca/producent który obejrzał sobie panele i odjechał. Niestety nie otrzymałem w ciągu 14 dni odpowiedzi, art.8 ust.3 mówi ze jeżeli sprzedawca nie ustosunkuje się do reklamacji w ciągu 14 dniu uznaje się ją jako zasadna. Powołując się na w/w ustawę napisałem maila z prośbą o zwrot należnej kwoty za panele oraz koszty montażu. Otrzymałem odpowiedz ze ten przepis dotyczy sklepu tylko w okresie 2 lat od daty zakupu, reklamacja została przyjęta "grzecznościowo"
żeby pomóc mi skontaktować się z producentem. Jednocześnie w piśmie które otrzymałem na wstępie była wzmianka ze "Reklamacja zostaje odrzucona", bez żadnego uzasadnienia. Moje pytanie brzmi czy mam podstawy do zadania zwrotu pieniędzy lub wymiany od sklepu? Tym bardziej ze sklep przyjął reklamację i dopiero po uświadomieniu że minęło 14 dni stwierdził że zrobił to grzecznościowo i próbuje mnie zbyć do producenta. Ja z producentem żadnej umowy nie zawierałem, wiec skoro panele maja 25 lat gwarancji zwracam się do podmiotu który sprzedał mi ten towar. Z góry dziękuje za podpowiedzi. Proszę również o radę jakie dalsze kroki podjąc i na jakiej podstawie prawnej.