Reklamacja-brak zwrotu towaru/brak kontaktu

• Autor wątku Autor wątku marcin_p9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcin_p9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich

Mam problem, trochę z mojej winy nie wiem jak rozwiązać.

Kupiłem na aukcji elektryczny bujak do dziecka, przesyłka dotarła i wszystko było ok do czasu, aż przestała działać funkcja bujania (po ok 8 miesiącach).

Wysłałem maila do sprzedającego z tematem "reklamacja", w treści opis problemu i pytanie o "sposób realizacji gwarancji".
Sprzedający odpisał żeby odesłać towar z opisem problem. Tak też zrobiłem. Nic więcej.
Od tego czasu minęło 3 miesiące i brak jakiegokolwiek kontaktu od sprzedającego-nie odbiera tel i nie odpisuje na maile (nadal prowadzi sprzedaż na Allegro).
Na stronie sprzedawca ma napisane, że rozpatruje reklamacje w ciągu 14-21 dni.
Razem z bujakiem odesłałem wszystkie książki itp więc nie mam możliwości sprawdzenia co jest w gwarancji.

Teraz wiem, że (trochę?) źle zrobiłem.
Powinienem napisać z jakiego prawa korzystam i czego żądam, oraz że wysłanie na reklamacja a na gwarancje to zupełnie inne rzeczy.

Planuję wysłać list do sprzedającego o zwrotu towaru, czego mogę żądać?
Czy w moim przypadku będzie miało zastosowanie prawo, że jak sprzedawca nie ustosunkuje się do reklamacji w ciągu 14 dni to uznaje ją za zasadną?
Jakie kolejne kroki mogę podjąć jeżeli nie dostanę odpowiedzi na pismo?

Bujak ma max. wagę dziecka do 11 kg. W chwili zepsucia moje dziecko miało ok 8 kg, teraz ma ok 10, czyli bujak niedługo nie będzie zdatny do użytku. Czy przysługuje mi jakaś "rekompensata". Czy mogę żądać zwrotu gotówki?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi

Konsument ma 2 m-ce na powiadomienie sprzedawcy o ujawnionej niezgodności towaru z umową i należało to zrobić pisemnie składając reklamacje i żądanie wymiany lub naprawy. Złóż pisemną reklamację i zażądaj wymiany lub naprawy towaru. Napisz pismo, przypomnij o e-mailu i o tym, że towar wysłałeś zgodnie z ustaleniami (załącz kopie dowodu wysłania).

Powiadomiłem sprzedawce mailowo - cała korespondencja była przez e-mail.
Zastanawia mnie tylko jakie konsekwencje powoduje użycie zamiennie słów reklamacja i gwarancja, oraz co w przypadku gdy nie określiłem swojego żądania (wymiana na wolny od wad, naprawa gwarancyjna itp)tzn czy nadal ma jakiś termin na ustosunkowanie się do tego.

Ps czy na forum można edytować posty?

Powrót