Reklamacja butów - odrzucenie

• Autor wątku Autor wątku ubidragon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

ubidragon

Użytkownik
Odpowiedzi
118
Witam, ostatnio kupiłem żonie kozaki w sklepie obuwniczym. Przed zakupem dokładnie sprawdzone, wygodne, żadnych wad. Dosłownie po kilku dniach w jednym z nich na spodzie odkleił się kawałek dołu i odsłonił twardą,ostrą pod nim część. W wyniku tego po krótkim czasie pojawiły się odciski, potem krwawienie. Buty razem z paragonem natychmiast dostarczone do sklepu na reklamacje, zostały przyjęte i wysłane do producenta na oględziny. Niestety po pewnym czasie przyszła odpowiedź, że reklamacja nie jest uwzględniona (o dziwo żadnego uzasadnienia), złożone zostało więc odwołanie, które także zostało odrzucone (było tylko w odpowiedzi napisane, że podtrzymana jest poprzednia odpowiedź). Postanawiam jeszcze raz złożyć odwołanie, tym razem porządne i rzeczowe.

Wcześniej wysłałem emaila do centrum porad konsumentów, gdzie otrzymałem taką odpowiedź:

"Zgodnie z art. 4.1 ww. ustawy jeżeli niezgodność towaru z umową ujawni się w ciągu 6 miesięcy od wydania towaru, domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania, zatem to na sprzedawcy spoczywa ciężar udowodnienia, że towar został wydany w stanie zgodnym z umową.
W tym też terminie to sprzedawca musi udowodnić, że sprzedane przez niego obuwie było zgodne z umową w chwili jego wydania - ponieważ w Pana wypadku od zakupu do dnia ujawnienia się wady nie minęło 6 miesięcy, może Pan powołać się na ten przepis."

Byłem wtedy podczas oczekiwana na odpowiedź na odwołanie, niestety po nowym roku działalność odpowiedzi na emaile została zawieszona.
Wydaje mi się że w tym odwołaniu powinienem się powołać na ten artykuł, natomiast moje pytanie jest takie, co jeszcze w tej sytuacji można zrobić, czy może jeszcze jest coś, co można dodać jako argument do odwołania?
Na zwrot pieniędzy lub wymianę/naprawę nie mam co liczyć dopóki reklamacja nie będzie uwzględniona.

ubidragon napisał:
Buty razem z paragonem natychmiast dostarczone do sklepu na reklamacje

Jakie było żądanie (powinna być wymiana lub naprawa)?
Sprzedawca stwierdził, że buty są zgodne z umową?

Żądanie było od razu żeby wymienić, jest to napisane na zgłoszeniu. Sprzedawca w tym sklepie raczej pełnił funkcję pośrednika w reklamacji, sporządził zgłoszenie i byty wraz z nim odesłał do producenta.

Do dwóch lat można reklamować towaru jako niezgodny z umową. Tak reklamowałem już 3 pary butów w CCC i od razu kasę dostawałem do ręki ;)

mseifer napisał:
Do dwóch lat można reklamować towaru jako niezgodny z umową. Tak reklamowałem już 3 pary butów w CCC i od razu kasę dostawałem do ręki ;)

Możesz powiedzieć coś więcej? Jakiś wzór pisma, na co dokładnie się powoływać? Akurat kupiłem buty w CCC 2 tygodnie temu i już uszkodził się zamek, chcę odzyskać pieniądze bo raczej w nowym, wymienionym obuwiu będzie dokładnie to samo się działo - jakiś tandetny zamek wstawiają :x

Ostatnia edycja:
Z tego co wiem to mama to reklamowała jako niezgodność towaru z umową: Federacja Konsumentów

Nie kojarzę czy coś spisywali. Ale kasę mieliśmy od razu w ręce.

Powrót