Reklamacja butów

• Autor wątku Autor wątku Alla.M
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Alla.M

Alla.M

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
W listopadzie dokonałam zakupów w jednym z sieci sklepów Deichmann. Buty należały do jednych z droższych, ponieważ są ze skóry. Po około dwóch tygodniach użytkowania paski widoczne na zdjęciu przy tylnej częsci podeszwy buta zaczęły odpadać. Wyglądało to bardzo źle, chodziłam z wiszącymi przy pięcie zamszowymi paskami. Postanowiłam więc zareklamować buty, zażądałam naprawy obuwia. Po dwóch tygodniach buty były do odebrania. Wszystko było w porządku przez kolejne trzy tygodnie.
Po tym czasie z butami znowu zaczęło dziać się to samo. Zirytowana tym, że znów nie mam w czym chodzić zgłosiłam ponowną reklamację, tym razem z żądaniem zwrotu gotówki. Uzasadniłam reklamację tym, że znów z butami dzieje się to samo, a nie opłaca mi się ich co chwile oddawać do naprawy. W KOŃCU KUPIŁAM JE, ŻEBY MÓC W NICH CHODZIĆ... Po dwóch tygodniach oczekiwania na decyzję, dostałam z powrotem moje pudełko z butami z załączonym dokumentem i odrzuceniu mojego żądania. Jako, że na dokumencie nie było żadnych innych informacji, spytałam ekspedientki, dlaczego moja prośba została odrzucona. Powiedziała, że buty są drogie, a ta wada nie wpływa na ich użytkowanie oraz, ze mogą ewentualnie znowu naprawić. Powiedziałam jej, że znów będę musiała czekać dwa tygodnie i że więcej czasu leżą one w naprawie, niż w mojej szafie. Zgodziłam się na naprawę, zirytowana tym, że nie da się nic więcej zrobić....
Moje pytanie brzmi: Czy jeśli od butów odpadają paski przy podeszwie, to czy ta wada nie podlega reklamacji? Buty były drogie i nie kupiłam ich, żeby chodzić z jakimiś wiszącymi paskami przy nich. Czuję się oszukana, nie dość, że w butach od listopada chodziłam może miesiąc, to w dodatku mam akceptować fakt, że coś z nich zwisa?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Będą naprawiane tak długo, aż ujawni się wada, której naprawić się nie da. Wtedy pojawi się szansa na zwrot pieniążków. Urok zakupów w sklepach sieciowych. Bezimienny sprzedawca i obojętność wobec klienta. A to, że buty były drogie nie oznacza, że są dobrej jakości. Może to po prostu oznaczać, że sklep na nich dużo zarobił.

zgodnie z art 8 punkt 4 ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. odstąpić od umowy można tylko, jeśli wada jest istotna, a majtające się paski nie są istotną wadą, bo z majtającymi paskami da się bez problemu chodzić w butach. Trzeba było poprosić o wymianę na nowe, jeśli nie mają już tego modelu, z całą pwenością zaproponowaliby inny model z dostępnej kolekcji w tej samej lub podobnej cenie. Można jeszcze próbować powołać się na niedogodności na jakie naraża Cię naprawa, bo przecież jest sezon na jaki te buty kupiłaś, a nie możesz w nich chodzić bo są co chwila w naprawie i musiałabyś kupić inne buty lub chodzić w sandałach.

Powrót