Reklamacja- ciągła naprawa wady

• Autor wątku Autor wątku Izu18
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Izu18

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Zakupiłam torebkę w salonie "CCC" na początku października, na długim pasku oraz z uszami . po Dwóch tygodniach użytkowania, przy czym nosiłam w niej bardzo mało, zazwyczaj jeden zeszyt na uczelnię oderwał się pasek i ucho. Zaniosłam Produkt na reklamację, czekałam ponad dwa tygodnie po czym udałam się po naprawioną rzecz. Ucho zostało przyklejone na klej zamiast przyszyte a metalowa sprzączka w długim pasku zaciśnięta mocniej. Odebrałam produkt, jednak po niecałym tygodniu oderwały się dwie następne końce uszu, zaniosłam znowu na reklamację, czekałam 3 tygodnie na maila, że zapraszają po odbiór jednak nie przyszedł, więc udałam się dzisiaj do salonu. Torebka była naprawiona w tragiczny sposób. Cała poklejona klejem, Ekspedientka bardzo nie miła zaczęła wmawiać mi że produkt został solidnie naprawiony, gdyż ten klej był tylko dla umocnienia a że uszy zostały przyszyte grubszą nicią. Po czym Mój chłopak zauważył że jedno ucho całe odchodzi, i że ta "gruba nić" to była jedynie imitacja przyszycia a wszystko miało się trzymać niby na ten"klej" który wcale nie trzymał . Nie przyjęłam produktu z reklamacji i zapytałam czy jedynie naprawa wchodzi w grę. Dostałam odpowiedź, ze tak, i że taką wadę będą naprawiać w nieskończoność...No więc oddałam do ponownej naprawy. Ta torebka ma już 3 miesiące a prawie jej nie używałam bo więcej przeleżała na reklamacji. Po drugie sprzedające tam Panie były bardzo nie fair wobec mnie wmawiając mi że zapewne nosiłam ciężkie rzeczy , a to nie było prawdą. Nawet jakbym nosiła więcej rzeczy, to chyba torebka jest do tego przeznaczona, aby w niej nosić. I tutaj pytanie, czy w tej sytuacji, mam prawo do zwrotu pieniędzy, skoro już 3 raz produkt jest w naprawie, i co mogę z tym zrobić aby albo dostać porządny produkt albo odzyskać pieniądze? proszę o pomoc...

Reklamacja z tytułu gwarancji producenta czy niezgodności?
Reklamacja złożona na piśmie czy ustnie?

Proponuję złożyć reklamację na piśmie z konkretnymi żądaniami i swoimi danymi kontaktowymi (najlepiej adres domowy). Takie ustne zapewnienia ekspedientki są nic nie warte.
Masz prawo do wymiany na produkt nowy.

Tzn nie była usta, Popisywałam tam, ze reklamuję produkt i co jest w nim zepsute . Są tam moje dane i adres I tam jest niby wydrukowane że towar jest zgodny z umową, a według mnie wcale nie jest skoro cały czas leży w naprawie. Teraz mam odbiór na 8 stycznia. A w tym sklepie zbywają mnie, jakby to była moja wina, że sprzedali mi psujący się przedmiot.

aaa.. w nagłówku dokumentu z reklamacji pisze "Zgłoszenie niezgodności towaru z umową"...

Przeczytaj to aby poznać temat reklamacji towaru niezgodnego z umową
UOKiK - Konsumenci - Porady konsumenckie - Pytania i odpowiedzi - Sprzedaż konsumencka

Potem złóż w sklepie 2 egzemplaże poniższego na piśmie, a najlepiej wyślij do nich mailem.

Szanowni Państwo,
na podstawie art. 8, pkt. 4, odstępuję od umowy kupna torebki ponieważ nie zdołali Państwo zadośćuczynić moim żądaniom reklamacyjnym w odpowiednim czasie, co naraża mnie na znaczne niedogodności.

Opisz to co wyżej czyli ilość reklamacji i czas oczekiwania, wada dalej występuje.

Art. 8 ust. 4 ustawy przewiduje, że jeśli sprzedawca nie zadośćuczyni żądaniu kupującego w odpowiednim czasie, to ten ostatni może odstąpić od umowy.

Odstępuje od umowy, proszę o zwrot ceny w terminie 7 dni, proszę o zwrot kosztów trzykrotnego dostarczenia towaru do reklamacji tj. 30 zł.

Podstawa prawna moich żądań:
Art. 8. (Dz.U. Nr 141, poz. 1176)
[Uprawnienia kupującego]

1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia.

2. Nieodpłatność naprawy i wymiany w rozumieniu ust. 1 oznacza, że sprzedawca ma również obowiązek zwrotu kosztów poniesionych przez kupującego, w szczególności kosztów demontażu, dostarczenia, robocizny, materiałów oraz ponownego zamontowania i uruchomienia.

3. Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie określone w ust. 1, nie ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za uzasadnione.

4. Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani wymiany albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy; od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jest nieistotna. Przy określaniu odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia.

Z poważaniem

Dziękuję serdecznie za pomoc. Bardzo mi to pomogło. Pozdrawiam

Cieszę się.
Proszę napisz jak sprawa się zakończy, czy dodałaś zwrot ceny i kosztów dostawy, czy wymieniono na nową?

Sprawa zakończyła się następująco:
Nie otrzymałam zwrotu pieniędzy ani za dojazd ani za torebkę, natomiast pozwolili mi wybrać sobie nowy produkt za tą sumę pieniędzy. Dopłaciłam więc 20zł i kupiłam nową torebkę, zobaczymy ile będzie warta. Dziękuję za pomoc :);)

Powrót