R
rentiercj
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Zakupiłem garnitur w maju 2016 r., w październiku 2016r. (5miesięcy) oddałem go do reklamacji do sprzedawcy ponieważ:
a) podszewka marynarki popruła się na szwach
b) spodnie garnituru odbarwiły się znacznie.
W odpowiedz na reklamację po 4 dniach otrzymałem:
"Reklamacja nieuznana, ponieważ odbarwienie nastąpiło na skutek wysokiego stężenia ph w skórze." Brzmi to komicznie a o rozpruciu ani słowa.
Rzecznik praw konsumenta podpowiedział by napisać list za potwierdzeniem odbioru w którym domagam się opinii specjalisty/rzeczoznawcy, że wada powstała na wskutek nieprawidłowego użytkowania a nie wadliwego towaru. Termin na odpowiedź kilka dni pod rygorem odstąpienia od umowy.
I tu pytania:
1. Ile dni dać im na rozpatrzenie, są jakieś wytyczne?
2. Na jaki art się powołać, rzecznik zaproponował 556 2 KC ale mi tu nie pasuje?
3. Może sugerujecie inne rozwiązanie sprawy?
a) podszewka marynarki popruła się na szwach
b) spodnie garnituru odbarwiły się znacznie.
W odpowiedz na reklamację po 4 dniach otrzymałem:
"Reklamacja nieuznana, ponieważ odbarwienie nastąpiło na skutek wysokiego stężenia ph w skórze." Brzmi to komicznie a o rozpruciu ani słowa.
Rzecznik praw konsumenta podpowiedział by napisać list za potwierdzeniem odbioru w którym domagam się opinii specjalisty/rzeczoznawcy, że wada powstała na wskutek nieprawidłowego użytkowania a nie wadliwego towaru. Termin na odpowiedź kilka dni pod rygorem odstąpienia od umowy.
I tu pytania:
1. Ile dni dać im na rozpatrzenie, są jakieś wytyczne?
2. Na jaki art się powołać, rzecznik zaproponował 556 2 KC ale mi tu nie pasuje?
3. Może sugerujecie inne rozwiązanie sprawy?