Reklamacja Get in bank / Allianz

• Autor wątku Autor wątku chemiorro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czy mogę napisać, że nie czytałem listów od Allianz bo tam bylo 0,00 zł a listy od Get in Banku uznałem za spam/reklamę?

Spróbuję sklecić kolejną reklamację:

W związku z negatywnym rozpatrzeniem mojej reklamacji postanowiłem dokładnie sprawdzić okoliczności związane z podpisaniem umowy z Allianz Bankiem i okresem przejęcia Allianz banku przez Get in bank.
Jako, że w poprzednich reklamacjach mogły pojawić się nieścisłości(ponieważ myślałem, że uda się tą sprawę załatwić sprawniej, polubownie) proszę potraktować ten tekst jako wyjściowy do dalszego rozstrzygania sprawy.

W czasie podpisywania umowy z Allianz Bankiem i w okresie fuzji z Get in bankiem mieszkałem na ulicy Dębowej 14 w Gdańsku. Razem z Aleksandrą Motyką w podobnym okresie podpisaliśmy umowy z Allianz bankiem na darmowe konto- zapewnienie o braku opłat "do końca świata"-cytat- dostałem od pracownika banku, z którym podpisywałem umowę.
Po jakimś czasie od Aleksandry Motyki dostałem informacje o przejęciu Allianz przez Get in bank i o możliwych opłatach.
Poszliśmy niezwłocznie aby zgłosić reklamacje.
Reklamacja panny Aleksandry Motyki została rozpatrzona pozytywnie a moja negatywnie- a sytuacje dokładnie taka sama, w tym samym miejscu i czasie(!)- proszę mi to wyjaśnić.
Proszę o dowód, że otrzymałem informację o fuzji banków i zmianie w opłatach, czyli wprowadzeniu opłat. Ściślej o wysłaniu i otrzymaniu przeze mnie takowej informacji.
W dniu składania drugiej reklamacji(w Gdyni Chyloni) dostałem telefon od pracownika Get in banku, że nie jestem Waszym klientem i nie mam u Was konta.
Z powodu braku skutecznego powiadomienia o zmianie opłat za konto, uznaję ze bezpodstawne i bezprawne.
Proszę o zamknięcie rachunku i umorzenie bezprawnie naliczonych opłat.

Czekając na odpowiedź na reklamację dostałem kolejny wyciąg z minusem na koncie a w banku powiedziano mi, że nie ma mnie w systemie(?).
Napiszę jak sprawa się rozwija.

Udało się! Po ponownym rozpatrzeniu umorzono mi dług wraz z odsetkami.

Dziękuję, pozdrawiam!

Nastąpiła fuzja: Getinbank wchłonął Allianz.Dowiedziałem sie o tym w bolesny sposób.Mam ROR w getinbanku i nagle dołaczono nowe konto z długiem ponad 200 zł.Nie miałem nigdy konta w Allianzu.Po głebszym zastanowieniu sie przypomniałem sobie ze miałem kiedyś lokate w 2009 roku w Allianzu.Domyśliłem sie że przy okazji podpięto mi do tego jakieś konto.Nigdy z niego nie korzystałem,nie przelewano na nie mojej pensji,nie mam do niego karty.Nawet wydruk lokaty sprzed 5 lat wyrzucilem (kto normalny by to trzymał ???).jak mam teraz udowodnić swoją niewinność ,jesli naliczano mi opłaty od 11.08.2009 roku.Nie przysyłano mi wyciągów ani listownie ani na maila. Złożyłem tydzień temu reklamacje ,ciekawe jak to rozpatrzą ?????

Przeczytaj całą dyskusję na ten temat. Parę postów wyżej jest treść mojej reklamacji. Możesz jej użyć. Moja została rozpatrzona pozytywnie.

Dzięki za info,ja mam jeszcze jedną uwage do getinbaku.Wyobraźcie sobie że w ubieglym roku otrzymałem od getin SMS z treścią że mam powazny debet na rachunku i mam go natychmiast spłacić,dodam że było to w sobote,a ich infolinia nie działa w soboty i niedziele.Był nerwowy weekend,bo nie wiedziałem czy ktoś mi wyczyścił konto czy wziął lewy kredyt na mnie.W poniedziałek to wyjaśnilem i okazało sie że system wysłał ileś tam podobnej treści SMS-ów.Ta obecnie ich druga wpadka to już wyraźne przegięcie !!! Minął tydzień od reklamacji ,coś sie dzieje bo nie moge już odczytać historii dopisanego rachunku z Allianza wcześniej było tam troche dziwnych pozycji między innym jakaś śmieszna opłata dziwnie nazwana bodajże przesiedleńcza.Potrafią za nas zdziałać cuda.....Ciekawe czy to znów system czy tez dobrze wyszkolony konsultant ?

Dzień dobry. Kilka lat temu, za namową nieuczciwego pracodawcy, również otworzyłam zupełnie darmowe konto w Allianz Banku. Konto było nieużywane, bez jakichkolwiek wpływów. Byłam wówczas na stałe zameldowana u kuzynki pod Wrocławiem. Konta nie zamknęłam (mój ogromny błąd).
Adres korespondencyjny wszędzie podawałam wrocławski. (choć nie pamiętam jak było w umowie z Allianz Bankiem bo nie mam tych dokumentów.)
Kuzynka nie przekazywała mi żadnej korespondencji. Prawie dwa lata temu wymeldowałam się od kuzynki. Nie mam kontaktu z tamtą rodziną.
Wczoraj mój Tato przez przypadek spotkał kuzynkę, która przekazała mu 2 listy zaadresowane do mnie - z Getin Banku. A tam widnieje wyciąg z konta z saldem ujemnym -247,05. Posiadam tylko 2 takie listy, z datami nadania: 13.01.2014 i 15.05.2014. Nie wiem czy byla jakakolwiek inna korespondencja, nic mi nie przekazywano.
Wyżej wymieniona kwota bardzo mnie zabolała, o niczym nie wiedziałam - przecież rozwiązałabym konto. Muszę zaznaczyć, ze nie posiadam zadnych dokumentow zwiazanych z kontem w Allianz Banku. Nie podpisywalam tez nic, co mialoby zwiazek z Getin Bankiem. Z internetu dowiedzialam sie, ze Getin Bank wykupil klientow Allianz Banku.

Przeczytałam wszystkie powyższe posty. Mam jednak prośbę o odpowiedzi na poniższe pytania:

1. Czy chcąc złożyć reklamację muszę mówić im o tym, że przeczytałam te dwa listy? Czy najlepiej powiedzieć, że w ogóle nic nie otrzymywałam? Jak wówczas wytłumaczyć, ze skąd dowiedzialam sie o saldzie ujemnym i o tym, ze mam w ogole konto w Getinie?

2. W świetle prawa (o ile dobrze wyczytałam) bank powinien wysylac do mnie wyciagi z konta (informowac mnie o stanie mojego konta). Czy jezeli listy byly wysylane jako zwykle a nie polecone, to moge twierdzic, ze bank nie dopelnil tego obowiazku?

3. Czy to prawda, ze Bank powinien zamknac nieuzywane konto?

Podsumowując argumenty:
1. brak korespondencji - brak informacji o zmianie banku, o zmianie naliczania oplat itd
2. nieprawidlowe postepowanie banku (nie zamknal nieuzywanego konta)

4. Czy powyzsze argumenty moge przedstawic w reklamacji i żądaniu anulowania salda ujemnego?

5. Na innych forach, dotyczacej rowniez sprawy Allianz-Getin, przeczytałam, że Getin Bank żąda wzoru podpisu (którego nie ma w swojej bazie) aby zamknac konto. Czy moze to zrobic? Czy prowadzenie mojego konta bylo zgodne z prawem skoro nie mieli calj dokumentacji - czyli wzoru podpisu? I czy taki wzor podpisu skladac, jezeli tego zażądają?

6. Czy Getin Bank będzie posiadał moja umowe z Allianz Bankiem aby zweryfikowac jaki adres korespondencyjny podawalam? Czy w ogole nie poruszac tej kwestii? Nie pamietam tego, co bylo w umowie.

Będę wdzięczna za odpowiedź.

Ostatnia edycja:
1. Reklamację czego? :what:
Jeśli list był polecony, to nie ma znaczenia czy go przeczytałaś czy nie.

2. Świetle jakiego prawa? Co na ten temat mówi umowa?

3. Nieprawda, chyba że umowa stanowi inaczej.

PS 2. Jakie nieprawidłowe? Umowa przewidywała zamknięcie?

1. Przepraszam, niepoprawnie ujęłam... Chciałam napisać pismo z prośbą o zamknięcie konta i anulowanie naliczonego debetu.

List nie był polecony. To były zwykłe listy.

2. Znalazłam taką informację: Bank obowiązany jest przy każdej zmianie rachunku bankowego przesyłać jego posiadaczowi wyciąg z rachunku z oznaczeniem salda (art. 728 ustawy Kodeks cywilny). Czy wobec tego mogę powoływać się na fakt, że nie otrzymywałam żadnej informacji i nie mogłam podjąć stosownych działań? - zamknięcie konta itd.

3. Rozumiem, dziękuję za odpowiedź.

4. W takim wypadku nie będę używała tego argumentu. Nie wiem co stanowiły zapisy umowy, niestety jej nie posiadam...

A) Czy ratuje mnie, chociaż w małym stopniu, fakt, że były to listy zwykłe, a nie polecone?

B) Jeszcze ta kwestia, jeśli mogę prosić: 5. Na innych forach, dotyczacej rowniez sprawy Allianz-Getin, przeczytałam, że Getin Bank żąda wzoru podpisu (którego nie ma w swojej bazie) aby zamknac konto. Czy moze to zrobic? Czy prowadzenie mojego konta bylo zgodne z prawem skoro nie mieli calj dokumentacji - czyli wzoru podpisu? I czy taki wzor podpisu skladac, jezeli tego zażądają?

C) Czy jest sens pisać jakiekolwiek pismo, czy lepiej zapłacić od razu?

Panie Nomnes serdecznie dziękuję za odpowiedź na mojego posta. Przepraszam za takie "wypunktowanie" moich pytań, jak na egzaminie, ale myślę, że jest to wtedy bardziej czytelne. Będę wdzięczna za dalszą korespondencję. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
2. Czytałaś umowę? Bo KC odnosi się do jej zapisów właśnie.
3.
p1nk napisał:
Nie wiem co stanowiły zapisy umowy, niestety jej nie posiadam..
a odpowiedzi na swoje pytania właśnie w niej masz zawarte.

Powrót