Dzień dobry. Kilka lat temu, za namową nieuczciwego pracodawcy, również otworzyłam zupełnie darmowe konto w Allianz Banku. Konto było nieużywane, bez jakichkolwiek wpływów. Byłam wówczas na stałe zameldowana u kuzynki pod Wrocławiem. Konta nie zamknęłam (mój ogromny błąd).
Adres korespondencyjny wszędzie podawałam wrocławski. (choć nie pamiętam jak było w umowie z Allianz Bankiem bo nie mam tych dokumentów.)
Kuzynka nie przekazywała mi żadnej korespondencji. Prawie dwa lata temu wymeldowałam się od kuzynki. Nie mam kontaktu z tamtą rodziną.
Wczoraj mój Tato przez przypadek spotkał kuzynkę, która przekazała mu 2 listy zaadresowane do mnie - z Getin Banku. A tam widnieje wyciąg z konta z saldem ujemnym -247,05. Posiadam tylko 2 takie listy, z datami nadania: 13.01.2014 i 15.05.2014. Nie wiem czy byla jakakolwiek inna korespondencja, nic mi nie przekazywano.
Wyżej wymieniona kwota bardzo mnie zabolała, o niczym nie wiedziałam - przecież rozwiązałabym konto. Muszę zaznaczyć, ze nie posiadam zadnych dokumentow zwiazanych z kontem w Allianz Banku. Nie podpisywalam tez nic, co mialoby zwiazek z Getin Bankiem. Z internetu dowiedzialam sie, ze Getin Bank wykupil klientow Allianz Banku.
Przeczytałam wszystkie powyższe posty. Mam jednak prośbę o odpowiedzi na poniższe pytania:
1. Czy chcąc złożyć reklamację muszę mówić im o tym, że przeczytałam te dwa listy? Czy najlepiej powiedzieć, że w ogóle nic nie otrzymywałam? Jak wówczas wytłumaczyć, ze skąd dowiedzialam sie o saldzie ujemnym i o tym, ze mam w ogole konto w Getinie?
2. W świetle prawa (o ile dobrze wyczytałam) bank powinien wysylac do mnie wyciagi z konta (informowac mnie o stanie mojego konta). Czy jezeli listy byly wysylane jako zwykle a nie polecone, to moge twierdzic, ze bank nie dopelnil tego obowiazku?
3. Czy to prawda, ze Bank powinien zamknac nieuzywane konto?
Podsumowując argumenty:
1. brak korespondencji - brak informacji o zmianie banku, o zmianie naliczania oplat itd
2. nieprawidlowe postepowanie banku (nie zamknal nieuzywanego konta)
4. Czy powyzsze argumenty moge przedstawic w reklamacji i żądaniu anulowania salda ujemnego?
5. Na innych forach, dotyczacej rowniez sprawy Allianz-Getin, przeczytałam, że Getin Bank żąda wzoru podpisu (którego nie ma w swojej bazie) aby zamknac konto. Czy moze to zrobic? Czy prowadzenie mojego konta bylo zgodne z prawem skoro nie mieli calj dokumentacji - czyli wzoru podpisu? I czy taki wzor podpisu skladac, jezeli tego zażądają?
6. Czy Getin Bank będzie posiadał moja umowe z Allianz Bankiem aby zweryfikowac jaki adres korespondencyjny podawalam? Czy w ogole nie poruszac tej kwestii? Nie pamietam tego, co bylo w umowie.
Będę wdzięczna za odpowiedź.