Reklamacja kostki Semmelrock Plato

• Autor wątku Autor wątku janumich
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janumich

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Zakupiłem kostkę Plato firmy Semmelrock, która po okresie zimy zaczęła się rozwarstwiać, a mianowicie odpękuje wierzchnia warstwa, pojawiają się dziury. Jest to proces postepujący, ponieważ z upływem czasu pojawia sie na większej ilości kostek. Zgłosiłam reklamację z tytułu rękojmi do sprzedawcy, oczywiście nie odpowiedział mi w ciągu 14 dni, lecz przyjechał na oględziny w terminie późniejszym wraz z przedstawicielem producenta. Dowiedziałem się że to jest wina kruszywa które zostało dodane do wyrobu, porostu dostawca kruszywa dostarczył im produkt kiepskiej jakości i dlatego jest taki problem.
Niestety otrzymałem odpowiedź że wymienią mi tylko kostkę która jest uszkodzona, ponieważ ta która jest w dobrym stanie może nie pęknie, podobno klienci potem nie zgłaszają już reklamacji, a nawet jak się pojawią dziury to znów wymienią. Nie zgadzam sie na wymianę pojedyńczych sztuk, skoro wiadomo ze cała partia jest wadliwa.Zgodnie z prawem muszą mi wymienić na kostkę która jest w takiej samej kolorystyce oraz barwie. Nie wiem czy są w stanie tak zrobic, nie wyobrażam sobie że będą wymieniać pojedyńcze sztuki - bedzie wtedy efekt zebry ( czy jest to wykonalne nie uszkadzając innych?) Niestety rzecznik praw konsumenta rozkłada ręce.
Czy ktoś miał już taki problem

Zgodnie z prawem muszą mi wymienić na kostkę która jest w takiej samej kolorystyce oraz barwie.
W zakresie tolerancji określonych przez producenta. Producent deklaruje właściwości swojego produktu w tym dopuszczalne różnice w odcieniach. Weź też pod uwagę, że kostka już poddana działaniu warunków zewnętrznych i tak będzie inna niż "świeża". Niestety nic z tym nie zrobisz - możesz ewentualni pomiksować te kostki i poczekać aż się ujednolicą albo pokryć je impregnatem pogłębiającym kolor np Dynasilem - może się trochę ujednolicą.

Ok tolerancja tolerancją, ale tu bardziej chodzi o wymianę całości, skoro wiadomo że kruszywo było złej jakości to nie powinni wymienić wszystkiego?

A masz dowód, że wszystkie są z tego wadliwego kruszywa? No chyba, że sprzedawca się zgodzi od razu.

Tak przedstawiciel producenta mi to tym powiedział. Są na to dokumenty u producenta

Bez stanowiska o wadliwości wszystkich kostek na piśmie nie sądzę, że się coś uda. Najlepiej zdobądź to oświadczenie na papierze.

Oczywiście jeszcze będę miał ekspertyzę biegłego.

Witam wszystkich.
Po ciężkich bojach i kilku latach wygrałem w sądzie ze sprzedawcą gdzie musi mi teraz zwrócić koszt zakupu całej kostki, koszt montażu oraz demontażu. Niestety nie wypowiedział się co w przypadku jak mnie spłaci, co mam z tą kostką zrobić? Czy ona będzie moją własnością czy też własnością sprzedawcy?

Powrót