Reklamacja laptopa z tytułu rękojmi

• Autor wątku Autor wątku Kapi0609
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kapi0609

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Wiem, ze już jest kilkanaście jak nie kilkaset takich wątków, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi.

Witam, reklamacja dotyczy znanego sklepu AGD dostałem SMS-a z informacją o tym, że odrzucono wymiany laptopa na wolny od wad (stwierdzono uszkodzenie płyty głównej) - Co jest wadą istotną oraz o tym, że oferują bezpłatną naprawę, laptop (25.04.2022) wyjechał od serwisu do sklepu Euro RTV gdzie SMS otrzymałem (26.04.2022) przy czym przy składaniu reklamacji w dniu (12.04.2022) jasno się określiłem, że nie wyrażam zgody na naprawę towaru, pomimo tego naprawiono go bez mojej wiedzy i bez poinformowania mnie co będą z nim robić. Oczywiście nie zgodziłem się na naprawę, poszedłem do sklepu stacjonarnego zgłosić ową sytuację, stąd moje pytanie, co w przypadku gdy laptop będzie gotowy do odbioru, a ja nie go nie odbiorę z oczywistych powodów ? Pan pracownik powiedział, że mam przyjść, ale go nie odbierać, wtedy zwrócą pieniądze/wymienią sprzęt na inny, mogą tak zrobić ? Co w tym przypadku mi przysługuje ?

Dodam, że pracownik zaproponował odwołanie się od tej reklamacji bo przecież jasno się określiłem, że nie chcę "naprawy" a i tak go naprawili bez mojej wiedzy i bez kontaktu ze mną.

Wiem, ze już jest kilkanaście jak nie kilkaset takich wątków, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Bo nie czytałeś.

określiłem, że nie wyrażam zgody na naprawę towaru, pomimo tego naprawiono go bez mojej wiedzy i bez poinformowania mnie co będą z nim robić
art. 561 §3 kc. Ze zrozumieniem.

Pan pracownik powiedział, że mam przyjść, ale go nie odbierać, wtedy zwrócą pieniądze/wymienią sprzęt na inny, mogą tak zrobić ? Co w tym przypadku mi przysługuje ?
To, na co zgodzi się sklep. Ja bym jednak nie ufał zbytnio słowom pracownika.

Przepraszam, ze zostawilem to bez odpowiedzi, natomiast pracownik miał racje, nie przyjmowałem go, zrobiliśmy odwołanie od reklamacji i zwrócili pieniądze.

Powrót