Reklamacja mailem, a regulamin firmy wskazujący pocztę

• Autor wątku Autor wątku Piotrek13579
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotrek13579

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry :)

Byliśmy na "wspaniałej" wycieczce z ITAKĄ. No i mam teraz długą reklamację, bo była katastrofa.

Czy firma może odmówić przyjęcia reklamacji mailem ? Lub kurierem ?

W ich regulaminie jest napisane, że reklamacje należy składać listem poleconym.

"Wszystkie reklamacje (z dokładnym oznaczeniem imprezy, której dotyczą, o ile to możliwe wraz z kopią dokumentu podróży) należy składać w ciągu 30 dni od zakończenia imprezy w formie pisemnej listem poleconym na adres:
Centrum Obsługi Klienta
Nowa Itaka sp. z o.o.
ul. Reymonta 39, 45-072 Opole"

Najbardziej optymalne dla mnie by było, gdyby nie odpowiedzieli na moją reklamację w terminie.

Piotrek13579 napisał:
Dzień dobry :)

Byliśmy na "wspaniałej" wycieczce z ITAKĄ. No i mam teraz długą reklamację, bo była katastrofa.

Czy firma może odmówić przyjęcia reklamacji mailem ? Lub kurierem ?

W ich regulaminie jest napisane, że reklamacje należy składać listem poleconym.

"Wszystkie reklamacje (z dokładnym oznaczeniem imprezy, której dotyczą, o ile to możliwe wraz z kopią dokumentu podróży) należy składać w ciągu 30 dni od zakończenia imprezy w formie pisemnej listem poleconym na adres:
Centrum Obsługi Klienta
Nowa Itaka sp. z o.o.
ul. Reymonta 39, 45-072 Opole"

no i czego nie rozumiesz ? listonosz to kurier.

a mail może nie zostać odczytany - rozumieć wydrukowany

wycieczka wspaniała wydałeś na nią majątek a na znaczek za 5zł żałujesz?

ja tego nie rozumiem:D

List polecony za zwrotka zabezpiecza interesy obu stron rozumujesz czy nie?

Ostatnia edycja:
Nie wiem po co te uszczypliwości, Margarit. Da się wypowiedzieć swoje kwestie i bez tego...

Margarit napisał:
List polecony za zwrotka zabezpiecza interesy obu stron rozumujesz czy nie?

Jeśli dobrze zrozumiałem to autor tematu chciał wysłać list kurierem.
I szukał haka...

Piotrek13579 napisał:
Najbardziej optymalne dla mnie by było, gdyby nie odpowiedzieli na moją reklamację w terminie.

Brak odbioru listu od kuriera (bo miał być polecony) +1 dla niego.

Wysyłka firmą kurierską kosztuje więcej niż 5 zł. Dodatkowo także daje nam potwierdzenie odbioru - bo kurier musi mieć podpis osoby odbierającej.

Wg mnie zapis w regulaminie mówiący o konieczności wysyłki listem poleconym nie jest zgodny z prawem (ale prawnikiem nie jestem). Wydaje mi się, że ważne jest to aby reklamacja była dostarczona skutecznie i jeśli dobrze się orientuje - reklamacja wysłana mailem jest wiążąca.

Itaka zrobiła nas mocno w bambuko bo z wakacji za 10 tys okazało się, że w hotelu mieliśmy robaki, syf kiła i mogiła, pleśń smród i wilgoć.

Pytałem o maila, bo gdyby dział reklamacji olał ją zgodnie ze swoim (wg mnie nieprawidłowym) regulaminem, byłbym na wygranej pozycji po 30 dniach. Dodatkowo zapytałem o kuriera, bo wklejając tą cześć przeczytałem to o liście poleconym - myślałem, że wcześniej pisało "pisemną reklamację" - nie myślałem, że poczta polska ma aż taki monopol w itace.

Itaka poprzez facebooka odpisała mi, że mogę wysłać reklamację kurierem, ale chciałem się Was zapytać o poradę prawną, czy aby na pewno będzie ok - bo żeby oni z drugiej strony nie zrobili mnie w trąbę - reklamacja wysłana kurierem niezgodnie z regulaminem. A z wygody wolałbym wysłać kurierem bo nie chce mi się biegać na pocztę.

Reklamacje to niestety nierówna walka - po stronie firmy stoi dział reklamacji i prawnicy w zanadrzu. Ja jestem sam i chcę odzyskać swoje pieniądze.

Mam około 5 godzin materiałów wideo i masę zdjęć z tego jaki był syf w hotelu i nie popuszczę dopóki nie dostanę przynajmniej 50% zwrotu. Zgodnie z tabelą frankfurcką powinni mi zwrócić 200% - nic się nie zgadzało.

Więc teraz już lepiej wyjaśnione ?

Ostatnia edycja:
Piotrek13579 napisał:
Ja jestem sam i chcę odzyskać swoje pieniądze.
Nie jesteś sam. Masz rzecznika praw konsumentów. Wyślij kurierem i nie zakładaj bezpodstawnie, że nie odbiorą.

Piotrek13579 napisał:
i jeśli dobrze się orientuje - reklamacja wysłana mailem jest wiążąca.

Szczerze podziwiam ludzi którzy myślą, że e-mail to fantastyczny środek do złożenia reklamacji :o

Powrót