reklamacja między przedsiębiorcami

• Autor wątku Autor wątku beatemp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beatemp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam
Jestem przedsiębiorcą, prowadzę warsztat zajmujący się sprzedażą i montażem opon. W hurtowni zakupiłem opony dla klienta, które klient po miesiącu je zareklamował u mnie w sklepie.
Wysłałam je do hurtowni i tu moje pytanie, ile czasu ma hurtownia na rozpatrzenie reklamacji, 14 dni kalendarzowych tak jak w przypadku konsumenta czy jednak więcej?
czekam na odpowiedź, moze pojawiło się takie pytanie już wcześniej, jednak jestem początkująca tutaj na forum i nie mogę nic na ten temat znaleźć

Czy widzisz gdzieś w moim poście "14 dni kalendarzowych"? :what:

przepraszam, nie zrozumiałam odpowiedzi, dlatego pytam ile ma czasu hurtownia na rozpatrzenie reklamacji

Wyróżnię termin: bez zbędnej zwłoki. Nie ma określonych konkretnych dni.

nomnes napisał:
Wyróżnię termin: bez zbędnej zwłoki. Nie ma określonych konkretnych dni.

o ile umowa pomiędzy dystrybutorem/hurtownią,a pytającym (sklepem/serwisem) nie stanowi inaczej lub jest w umowie podany termin.

O tym nie pomyślałem. Aczkolwiek gdyby był ustalono do domniemuję, że nie byłoby pytania ;)

nomnes napisał:
O tym nie pomyślałem. Aczkolwiek gdyby był ustalono do domniemuję, że nie byłoby pytania ;)

Głównie podpisują jak leci, bez czytania;]

Dzień dobry.

Nie chciałem zakładać nowego wątku, dlatego postanowiłem zamieścić mój post tutaj.
Mam pytanie odnoście reklamacji między przedsiębiorcami.
Jeżeli w warunkach gwarancji sprzedawca zamieścił informację:
„Firma X w terminie nie dłuższym niż 30 dni od pisemnego potwierdzenia przyjęcia prawidłowego zgłoszenia, ustosunkuje się do reklamacji.”
to po upłynięciu tego terminu bez żadnej odpowiedzi, uznaje się że reklamacja została rozpatrzona pozytywnie?

Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam,
Michał

Powrót