Reklamacja na buty

• Autor wątku Autor wątku Joannam128
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Joannam128

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam 8.12.2014 r zakupiłam buty zimowe. Po miesiącu podeszwy butów rozkleiły się, zaniosłam do reklamacji po prawie 20 dniach odebrałam je. Na drugi dzień po odebraniu z reklamacji (dokładnie po 5 godzinach) w tym samym miejscu znów sie rozkleiły. Znowu zostały oddane do reklamacji ale juz zazadałam zwrotu pieniedzy-Pani w sklepie sama zaproponowala zwrot pieniedzy. Pani w sklepie powiedziala ze znowu muszę czekac 21 dni na rozpatrzenie reklamacji. Oczywiście znów zostały sklejone i po 22 dniach zostały mi oddane. Buty zostały ponownie sklejone ale w taki sposób ze nie wytrzymają długo i znow sie rozkleja. Buty od momentu kupienia mialam na nogach zaledwie kilka razy gdyz ciągle są w reklamacji(prawie 2 miesiace ). Ponadto podejrzewam ze sklep nie wysylal tych butów nigdzie tylko sami je sklejali. I tu moje pytanie co zrobić gdy znowu ponownie sie rozkleją? Czy mozna zazadac w jakis sposob zwrotu gotowki lub wymiany na cokolwiek innego ? Błagam pomóżcie!

Złożyć reklamację z żądaniem wymiany na nowe. Mają na rozpatrzenie 14 dni(kalendarzowych), nie 21.

Własnie pierwsza reklamacja byla z zadaniem o wymiane niestety zostaly sklejone. Napisano mi, że odklejenie spodów obuwia należy do wad nieistotnych i podlegaja naprawie. Boje sie ze beda mi je chcieli naprawiac caly czas jak tylko sie rozkleja. A Pani w sklepie twierdzi,że u nich rozpatrzenie reklamacji trwa wlaśnie 21 dni.

Pani może sobie twierdzić, prawo mówi o 14 dniach. Reklamację złożyć pisemną, najlepiej wysłać pocztą, w reklamacji polecam podać adres korespondencyjny i czekać na odpowiedź.

Czyli mam zaniesc buty do sklepu i wyslac reklamacje poczta czy ja? Przepraszam za moze glupie pytania ale nigdy tego nie robilam? I czy reklamacje mam wyslac do sklepu czy producenta(bo tu pojawia sie kolejny problem nie mam adresy do producenta)?

Moje przypuszczenia okazaly sie prawdziwe buty zaczynaja sie rozklejac :(

Jako niezgodność towaru z umową reklamuje Pan u producenta, może Pan zanieść buty do sklepu i tam wręczyć reklamację, ale w takim przypadku dobrze byłoby jakby sprzedawca potwierdził odbiór na kopii. Może też Pan wysłać pocztą buty wraz z reklamacją.

harven napisał:
Jako niezgodność towaru z umową reklamuje Pan u producenta

Według mojej wiedzy, niezgodność towaru z umową (w tym wypadku, ze względu za datę zakupu nie obowiązuje prawo rękojmi) zgłasza się u sprzedawcy. U producenta zaś reklamuje się w ramach gwarancji.

Ostatnia edycja:
Oczywiście ze u sprzedawcy. :) Nie wiem czemu, ale z rozpędu napisałem producent

Powrót