Reklamacja na nowych zasadach, a zwrot gotówki

• Autor wątku Autor wątku agathe191
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agathe191

Dzień dobry,
przed 25 grudnia 2014 roku kupiłam czajnik. Musiałam go reklamować, bo podczas gotowania nie wyłączał się. W wyniku reklamacji dostałam zupełnie nowy czajnik. Było to 9 stycznia 2015 roku, tak więc już po wejściu nowych przepisów. Niestety, nowy towar miał tę samą wadę. W związku z tym oddałam go do ponownej reklamacji z zaznaczeniem, że oczekuję zwrotu gotówki. Sprzedawca nie wziął pod uwagę mojej prośby i właśnie wczoraj dostałam telefon, że mam do odbioru kolejny nowy czajnik. I tutaj moje pytanie, czy w tym przypadku mam prawo do odwołania/odstąpienia od umowy i zażądania zwrotu gotówki i na jakiej podstawie prawnej?

Pozdrawiam!
Agata

Skoro wiesz lepiej to:

a) po co zadajesz pytania na forum?
b) powodzenia w załatwieniu sprawy.

Nie powiedziałam, że wiem lepiej. Po prostu takie wklejanie linków, to żadna pomoc. Liczyłam na jakąś dyskusję. Nie każdy jest biegły w takich sprawach. Od tego chyba jest forum prawne, żeby liczyć na jakąś pomoc. Tak mi się przynajmniej wydawało, ale widzę, że się myliłam.

Wybacz...ale tłumaczenie każdemu tego samego kilkadziesiąt razy w miesiącu jest nieco męczące bo autorowi danego tematu nie chciało się przeczytać tekstu z w/w linku i ewentualnie uzupełnić brakujące dane.

agathe191 napisał:
Nie każdy jest biegły w takich sprawach.

I właśnie po to był ten link abyś zaznajomiła się w podstawy wiedzy dotyczącej sposobów reklamacji.

Odpowiadając na Twoje pytanie; nowy czajnik = NIE obowiązują Cię nowe przepisy.

Poza tym mogłaś zadać sobie trochę trudu i przeczytać ten wątek http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/188637-przeczytaj-zanim-zadasz-pytanie.html dostępny po wejściu do odpowiedniego działu.

Jeśli oczekiwałaś
agathe191 napisał:
Liczyłam na jakąś dyskusję.
to mogłaś wykazać trochę zaangażowania i zapoznać się z w/w linkiem.

Ostatnia edycja:
Witaj.
Mimo, że dostałaś nowy czajnik po 25 grudnia 2014r, ale obowiązują Cię stare przepisy, bo umowa została zawarta przed 25 grudnia 2014r. Odzyskać pieniądze będzie bardzo ciężko.
A jeszcze jedno, oddawałaś towar z tytułu gwarancji czy rękojmi? To jest zasadnicza różnica.
Pozdrawiam

No w sumie racja. Mój błąd.
Ale bądź co bądź, obowiązują Cie przepisy przed 24 grudnia 2014r.

Powrót