Reklamacja - nietypowy przypadek, jakie kroki podjąć ?

• Autor wątku Autor wątku Mateuszh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mateuszh

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
zakupiłem na Allegro - Kup teraz przez PayU , ze sklepu, klucz aktywacyjny do gry sieciowej ( mmorpg ), po dwóch tygodniach konto zawieszone, tego samego dnia złożony ticket i po tygodniu informacja o zamknięciu konta z powodu defraudacji. Tego samego dnia (4.1.2015 ) wysłałem maila z reklamacją do sprzedawcy, przedstawiając sprzedawcy wszelkie niezbędne informację, wszystkie maile z supportem, screenshoty celem potwierdzenia istotnej wady, wady fizycznej celem zwrotu pieniędzy.

Następnie wysłałem maile 7 i 11 stycznia, w ostatnim pisząc że zgłoszę srawę na Policję. Wykonałem także 3 telefony - skrzynka głosowa pełna.
Odpowiedź mailową otrzymałem ( 13.1.2015) z tłumaczeniem że maile wylądowały w spamie, w tym sprzedawca zbywa moją prośbę o zwrot pieniędzy pisząc ciągle o reklamacji którą złoży do dystrybutora..

Pytania do Was:
  • jako że na Allegro sprzedawca nie posiada ikonki "przedsiębiorca" tylko "sklep" zakładam że obowiązuje mnie prawo rękojmi, tak ?
  • od kiedy obowiązuje 14 dni na ustosunkowanie się w tym przypadku ?
  • co jeżeli sprzedający w ciągu tych 14 dni nie napisze jasno że zwróci mi pieniądze ?
  • skorzystać podówczas z systemu ochrony kupujących PayU ?

Daty:
  • przedmiot zakupiony 11.12.2014, towar otrzymany 12.12.2014
  • wada ujawniła się 29.12.2014 i tego samego dnia wysłałem zapytanie do supportu, natomiast odpowiedź od supportu o permanentnym zamknięciu konta otrzymałem 4.01.2015
  • email z reklamacją do sprzedawcy wysłany 4.01.2015, kolejny 7 oraz 11 stycznia ( z braku kontaktu sprawę zgłoszę na Policję ) w tym 3 wykonane połączenia telefoniczne do sprzedawcy - za każdym razem informacja że skrzynka jest pełna :)
  • odpowiedź mailowa od sprzedawcy 13.01.2015, maile wylądowały w spamie, zbywanie reklamacją która zgłosi do dystrybutora

Przedmiot zakupiony:
  • klucz aktywacyjny do gry sieciowej, mmorpg na Allegro - Kup teraz przez Payu ze sklepu

Powód zamknięcia konta:
  • defraudacja - serial code was acquired through a fraudulent purchase

Przejrzałem parę podobnych wątków ale nie znalazłem odpowiednich odpowiedzi.
Z góry dziękuje za odpowiedź

Ostatnia edycja:
Powrót