reklamacja obuwia, chce odstapić od umowy, sklep proponuje naprawę

• Autor wątku Autor wątku gmh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gmh

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
po kilku 2 miesiącach użytkowania butów rozkleiła się i popękała podeszwa, w związku z czym złożyłem w sklepie reklamacje na piśmie. Zazwyczaj żądam naprawy lub wymiany produktu na nowy ale w tym przypadku uznałem, że taka wada dyskwalifikuje dalsze użytkowanie butów, i zażądałem zwrotu pieniędzy.
Wiedziałem po prostu, że jedyne co mogą zrobić w kwestii naprawy to posklejać podeszwę bo nikt by się nie bawił w jej wymianę. Takie rozwiązanie to dla mnie prowizorka więc wole zwrot kasy.

Po kilku dniach sklep odezwał się, że proponuje naprawę a nie zwrot pieniędzy. Wiem, że muszę teraz ustosunkować się pisemnie albo e-mailowo do ich propozycji po inaczej uznają, że wyraziłem zgodę na naprawę.
Moje pytanie brzmi:
1. Czy jeśli odmówię naprawy obuwia, to sklep musi oddać kasę tak jak zażądałem w reklamacji czy też może bez mojej zgody naprawić buty i poinformować mnie, ze mogę je sobie odebrać w określonym terminie a jak nie to cześć, buty przepadają.

Sklep nie musi zwracać pieniędzy jeśli możliwa jest wymiana lub naprawa, chyba że reklamowałeś ten sam produkt drugi raz. Możesz nie zgodzić się na naprawę i zażądać wymiany butów na nowe, jednak to żądanie sklep również może odrzucić jeśli koszty byłyby nadmierne.

Dzięki za odpowiedź,
czyli jeśli przy pierwszej reklamacji sklep nalega abym zgodził się na naprawę butów i nie chce wymienić towaru na nowy ani oddać pieniędzy, to ja w zasadzie nie mam wyjścia i muszę się zgodzić na tę naprawę?

Powrót