reklamacja obuwia Wojas

• Autor wątku Autor wątku angelika_91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

angelika_91

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Witam

Odebrałam dziś paczkę z butami od Wojas. Po otwarciu okazało się że na wierzchniej części lewego buta jest przecięta skóra, tak jakby ktoś przejechał po niej ostrym narzędziem..... Planuje składać reklamacje z tytułu niezgodności towaru z umową, zastanawia mnie jednak jak to jest z prawem odstąpienia od umowy zawieranej na odległość? Czy jest możliwość odstąpienia z powodu wystąpienia wady? Teoretycznie mam prawo do odstąpienia od umowy jednakże jeśli odeśle im obuwie to wydaję mi się że mogą obciążyć mnie kosztami z powodu zwrotu uszkodzonego obuwia....... czy ktoś jest w stanie mi pomóc? Z góry dziękuje

Hmm, a jak planujesz udowodnić że buty już przyszły w takim stanie ? Otwarłaś paczkę w obecności kuriera ? Oczywiście próbuj składać reklamację, chociaż idę o zakład że ją odrzucą.

Paczkę odbierałam w paczkomacie. Poza tym kurier nie ma obowiązku czekać na to aż ja sprawdzę zawartość paczki w sytuacji gdy jest ona w stanie nieuszkodzonym. Bynajmniej ja nie znalazłam do tego podstawy.

Sprzedający ponosi odpowiedzialność za towar w ramach domniemania. Buty wyglądają tak jakby po prostu zostały tak uszyte. Linia przecięcia jest cienka i biegnie od podeszwy aż po kolejną zakładkę, na moje oko to rozcięcie biegnie jeszcze dalej ale tego już nie widać po zakrywa to kolejny kawałek materiału. Myślę o wstępnej opinii rzeczoznawcy z WIIH. Jeśli się okaże że wada jest fabryczna to moim zdaniem mam możliwość skutecznego odstąpienia od umowy bez ewentualnych roszczeń sprzedawcy co do stanu obuwia. Bardziej zależy mi na nowej parze butów niż na zwrocie pieniędzy ale myślę że odstąpienie w tej sytuacji to lepsze wyjście.

moim zdaniem to najlepiej najpierw zadzwonić do Wojasa poinformować o sytuacji i zapytać się jakie mają procedury i jak powinnaś się zachować. wielu butikowych sprzedawców nie robi z tym problemów aby odstąpić od umowy czy po prostu dogadać się co do wymiany.

aby zabezpieczyć się pod względem prawnym najlepiej złożyć Wojasowi oświadczenie woli w którym:
1) odstępujesz od umowy konsumenckiej zawartej na odległość w ustawowym terminie 14 dni
2) a w wypadku nieprzyjęcia tego oświadczenia woli składasz reklamację

z praktyki też jesteś na wygranej pozycji. sądy stoją po stronie konsumenta w takich sporach i co do zasady wystarczające jest samo w/w oświadczenie woli o odstąpieniu

Powrót