Reklamacja obuwia zakupionego w 2015r.

• Autor wątku Autor wątku gervee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gervee

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, kupiłem styczniu 2015 r. dziecku buty w CCC. Pech chciał, że pod koniec marca ni z tego ni z owego podeszwa oderwała się od pięty do połowy stopy.

Złożyłem reklamację w sklepie, gdzie na formularzu zgłoszenia reklamacyjnego zaznaczone zostały żądania klienta: [x] wymiana na nowe oraz [x]zwrot pieniędzy (naprawa obuwia oraz upust cenowy nie zostały zaznaczone).

Kilka dni temu dostałem e-maila z informacją:
"Witamy,
zgłaszana przez Pana/ią niezgodność towaru z umową została uznana i doprowadzona do stanu zgodnego z umową poprzez naprawę.
Towar czeka na odbiór w naszym salonie.
Zapraszam do salonu w celu zakończenia procesu reklamacyjnego.
Wiadomość została wygenerowana automatycznie. Proszę nie odpowiadać na nią."

Czy w związku z tym należy sprawę uznać za zakończoną - jadę do salonu, odbieram i czekam aż się ponownie podeszwa odklei czy też mogę liczyć na zwrot pieniędzy skoro takie było żądanie w zgłoszeniu reklamacyjnym?

Witam miałem podobną sytuację tyle tylko że w innym sklepie trzy razy reklamowałem buty gdyż się rozkleiły, moje żądania były takie jak twoje. Niestety buty zostały klejone a moje żądania uznane przez producenta za bezpodstawne. Buty kupione za 300 zł po miesiącu się rozkleiły. W końcu odpuściłem bo wypadało by się z nimi procesować. Tobie mogę poradzić tyle że zależy od producenta co zrobi jak się rozkleją zareklamuj znowu.

Czyli rozumiem, że zaznaczyłeś żądanie wymiany lub zwrotu ceny. Podaj daty zgłoszenia reklamacji i otrzymania odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
Zakupu dokonałem 15-01-2015. Reklamację złożyłem 30-03-2015 a odpowiedź (e-mailem) przyszła do mnie 07-04-2015.
W formularzu sklepu zaznaczyłem następujące żądania klienta:
- wymiana na nowe
- zwrot pieniędzy.

Ponieważ strony powinny dążyć do zachowania umowy, sprzedawca powinien wybrać żądanie naprawy i do tego się ustosunkować. Informacja o wykonaniu naprawy nie jest wymaganym przez ustawę ustosunkowaniem się i zgodnie z art. 561[5] sprzedawca uznał reklamację. Masz prawo żądać wymiany butów na nowe.

Art. 561[5]. [Termin na ustosunkowanie się do reklamacji] Jeżeli kupujący będący konsumentem zażądał wymiany rzeczy lub usunięcia wady albo złożył oświadczenie o obniżeniu ceny, określając kwotę, o którą cena ma być obniżona, a sprzedawca nie ustosunkował się do tego żądania w terminie czternastu dni, uważa się, że żądanie to uznał za uzasadnione.

Nie rozumiem sformułowania "sprzedawca powinien wybrać żądanie naprawy i do tego się ustosunkować". Czy to znaczy, że powinien wybrać z tego czego ja żądałem w zgłoszeniu reklamacyjnym (tj. jak napisałem - wymiana na nowe lub zwrot pieniędzy)?

W e-mailu ze sklepu mam informację o naprawie (sądzę, że np. podklejeniu podeszwy) - takiego żądania w reklamacji nie składałem.

Złożyłeś podwójne żądanie: naprawa lub zwrot pieniędzy (= odstąpienie od umowy). W takiej sytuacji sprzedawca miał prawo dokonać wyboru.

Ostatnia edycja:
Złożyłem:
- wymiana na nowe
- zwrot pieniędzy

Powrót