Reklamacja obuwia

• Autor wątku Autor wątku Agata1120
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pani Agato,widzi Pani to wszystko nie wydaje się takie proste jak byśmy myśleli.Jest mały ale za to znaczący szczegół.Sprzedawca musi wyrazić zgodę na rozwiązanie tej sprawy w sądzie (PARODIA).Jeśli sprzedawca takowej zgody nie wyrazi to kółko się zamyka.Konsument musi udowadniać że wielbłąd ma garba:mad:A co do tej opinii rzeczoznawcy o której wspomniałem to był rzeczoznawca sklepu.A co do decyzji to jak wspomniałem w moim poście sprzedawca ma na jej wystawienie 14 dni ,czego w moim przypadku nie dopełnił.Czyli w/g prawa uznał moje roszczenia za zasadne a teraz proponuje mi w miarę możliwości naprawę .

*to był rzeczoznawca sklepu.A co do decyzji to jak wspomniałem w moim poście sprzedawca ma na jej wystawienie 14 dni ,czego w moim przypadku nie dopełnił.
Jak to nie?

*Po upływie 12 dni otrzymałem zwrot przedmiotowego obuwia z protokołem reklamacyjnym oraz opinią rzeczoznawcy który stwierdził że reklamację odrzuca

Kolego loco1 opinia rzeczoznawcy a decyzja sklepu to dwie różne sprawy.Sprzedawca na podstawie opinii rzeczoznawcy powinien na piśmie poinformować mnie o uznaniu bądz też odrzuceniu reklamacji.Tak mówi prawo ale jak się przekonałem to sklep DISTANCE ma to w czterech literach.

wojak71 napisał:
Sprzedawca na podstawie opinii rzeczoznawcy powinien na piśmie poinformować mnie o uznaniu bądz też odrzuceniu reklamacji.Tak mówi prawo
Dlaczego sprzedawcy nie wskazałeś artykułu popierającego twoje racje? :what:

Tak mówi rzeczowa Ustawa Dz.U z dnia 05 września 2002 r który reguluje prawa konsumenta(w tym prawo do reklamacji).
Z treści art. 8 ust. 3 powołanej ustawy bowiem jednoznacznie wynika, iż sprzedawca, który nie udzielił odpowiedzi na żądanie naprawy lub wymiany towaru, w terminie 14 dni, nie może w toku procesu uchylać się od odpowiedzialności za niezgodność towaru z umową kwestionując istnienie czy też udowodnienie tej niezgodności.
W terminie 14 dni od złożenia reklamacji ,powinienem otrzymać osobiście od sprzedawcy lub osoby przez niego upoważnionej ,decyzję o uznaniu bądź też odrzuceniu reklamacji. Zgodnie z Ustawą sprzedawca który nie ustosunkował się na piśmie w formie decyzji w ciągu 14 dni, uznał roszczenia za uzasadnione.
Na jakiej podstawie twierdzisz że nie mam racji? Może jest coś czego nie wiem to proszę o uświadomienie mnie :help:W tej ustawie jest jasno napisane że sprzedawca oprócz opinii rzeczoznawcy powinien wystawić decyzję na piśmie.Na jakimś wątku wyczytałem orzeczenia sądów i właśnie tam konsumenci wygrywali sprawy dzięki tejże właśnie decyzji których sprzedawcy nie wystawili.Oczywiście że skieruję sprawę do sądu.Jestem zdania że z takimi sprzedawcami trzeba walczyć i potępiać publicznie ich zachowanie.

Oczywiście że wskazałem .Również wskazał im to Rzecznik Praw Konsumenta w swoim piśmie.Ale cóż .

Taka decyzje otrzymales w pismie od rzeczoznawcy. To jest wlasnie stanowisko sprzedawcy.
W tej ustawie jest jasno napisane że sprzedawca oprócz opinii rzeczoznawcy powinien wystawić decyzję na piśmie.
Bzdura.

Hmmmm,w tej opinii jest jasno napisane że rzeczoznawca wnioskuje do sprzedawcy o odrzuceniu reklamacji.Na tej podstawie nie otrzymałem stanowiska sklepu(sprzedawcy).W Ustawie jest jasno napisane że sama opinią rzeczoznawcy nie wystarczy.Musi być decyzja sprzedawcy.Wiem co piszę .Chyba że bzdurą nazywasz zapiski zawarte w tej rzeczowej ustawie.Napisze jeszcze raz ,moje roszczenia poparł nawet Rzecznik Praw Konsumenta,to on właśnie mnie utwierdził w tym że mam rację .:what:

wojak71 napisał:
Z treści art. 8 ust. 3 powołanej ustawy bowiem jednoznacznie wynika, iż sprzedawca, który nie udzielił odpowiedzi na żądanie naprawy lub wymiany towaru, w terminie 14 dni, nie może w toku procesu uchylać się od odpowiedzialności za niezgodność towaru z umową kwestionując istnienie czy też udowodnienie tej niezgodności.
Ale ja nie o to pytałem.

Pytałem dlaczego nie wskazałeś sprzedawcy podstawy prawnej odnośnie stwierdzenia: "Sprzedawca na podstawie opinii rzeczoznawcy powinien na piśmie poinformować mnie o uznaniu bądz też odrzuceniu reklamacji."
Napisałeś, że "tak mówi prawo". Zatem jakie prawo mówi, że powinien zrobić to na podstawie opinii rzeczoznawcy.

wojak71 napisał:
W tej ustawie jest jasno napisane że sprzedawca oprócz opinii rzeczoznawcy powinien wystawić decyzję na piśmie.
Zacytuj zatem proszę ten fragment ustawy gdzie jasno jest napisane o: 1) konieczności podania opinii rzeczoznawcy, 2) wystawienia decyzji na piśmie

wojak71 napisał:
Na jakiej podstawie twierdzisz że nie mam racji?
A napisałem, że nie masz racji? :what:

Do nomnes.No faktycznie mnie poniosło a tymi ustawami.Ale proszę to wycinek z tej stron yhttp://prokonsumencki.pl/blog/masz-14-dni-na-ustosunkowanie-do-reklamacji-klienta-i-ani-dnia-wiecej/
Klauzula niedozwolona: „Klient zobowiązuje się w terminie 14 dni odebrać decyzję dotyczącą ustosunkowania się sprzedawcy do żądania kupującego bez dodatkowego powiadomienia” Wpis numer 679 w rejestrze klauzul niedozwolonych prowadzonym przez Prezesa UOKiK Istotne aby informacja o sposobie rozpatrzenia reklamacji była jasna i zrozumiała. Dlatego na wstępie należy napisać, czy reklamacja zostaje uznana, czy też odrzucona. W dalszej części sprzedawca może zamieścić ewentualne uzasadnienie takiej, a nie innej decyzji. Warto też pamiętać, że oświadczenie powinno być tutaj złożone osobiście przez sprzedawcę lub upoważnioną przez niego osobę – nie wystarczy np. przesłanie samej negatywnej opinii rzeczoznawcy zatrudnionego przez sklep.

Więcej znajdziesz na: Masz 14 dni na ustosunkowanie się do reklamacji klienta i ani dnia więcej | Prokonsumencki.pl

Co Ty na to?? Ja tutaj nie jestem po to aby się spierać ,chciałbym tylko otrzymać jakąś wskazówkę.Tyle się naczytałem że już mnie głowa boli.Począwszy od porad po wyroki sądowe w takich sprawach.

wojak71 napisał:
Z treści art. 8 ust. 3 powołanej ustawy bowiem jednoznacznie wynika, iż sprzedawca , który nie udzielił odpowiedzi na żądanie naprawy lub wymiany towaru

Nie zupełnie.

Art. 8. 3. Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie określone w ust. 1, nie ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za uzasadnione.

Zgodnie z ustawą, sprzedawca w terminie ustawowym ma ustosunkować się do żądania konsumenta - w jakikolwiek sposób. Ma przy tym prawo skorzystać z opinii specjalisty. W mojej opinii wysyłając opinie rzeczoznawcy ustosunkował się do żądań. Nie widzę możliwości zastosowania fikcji zgody (art. 8. ust. 3 u.sp.kons.)
Jeśli uważasz, że decyzja nie jest słuszna, możesz uzyskać opinię niezależnego (wybranego przez siebie rzeczoznawcy) i jeśli będzie zgodna z Twoim stanowiskiem, złożyć ponownie reklamację.

Powrót