Reklamacja odrzucona ponieważ urządzenie było sprawne w momencie wydania

• Autor wątku Autor wątku Silazgor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Silazgor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Dzień dobry,

W lipcu 2021 przez internet zakupiłem smartwatch. W zeszłym tygodniu urządzenie przestało się uruchamiać (prawie 2 lata po zakupie). Odesłałęm urzeądzenie do sprzedawcy na reklamację z tytułu rękojmi. Reklamacja zostałą rozpatrzona negatywnie a poniżej wklejam odpowiedź jaką otrzymałem.

urzadzenie nie posiadalo opisanej wady w momencie, gdy zostalo Panu wydane i je Pan otrzymal, gdyz w przeciwnym wypadku nie moglby Pan z niego korzystac. Usterka powstala po ponad roku. W takim wypadku nie ma zastosowania instytucja prawna jaka jest rekojmia, ktora to dotyczy wad tkwiacych w sprzedanym przedmiocie w momencie jego wydania. Ujawnienie sie istniejacej wady w czasie jest zupelnie czyms innym niz nastapienie usterki.

Rozumiem, że na podstawie Art. 556(2), ponieważ minęło już 12 miesięcy od zakupu, to po mojej stronie leży udowodnienie, że wada istniała w momencie zakupu. Czy w takiej systuacji powinienem zwrócić się do rzeczoznawcy. Zakłądam, że moje oświadczenie o użytkowaniu zgodnie przeznaczeniem, nie będzie wystarczające. Co radzicie?

Ostatnia edycja:
Tak, teoretycznie to ty musisz udowodnić, że produkt był wadliwy. Wadą jest również to, że wykonanie było tak słąbej jakości, że urządzenie uległo awarii przed upływem 2 lat. Tak, przydatna może się okazać opinia rzeczoznawcy. Osobiście również bym polecał udanie się do miejscowego rzecznika praw konsumenta, który powinien pomóc powiedzieć co dalej, może też sam wystąpić z pismem do sprzedawcy jak i złożyć pozew w twoim imieniu.

Pamietaj, ze masz dowód na to, ze wada wystąpiła przed upłynięciem 2 lat, tak wiec teraz masz kolejny rok na składanie roszczeń z tytułu rękojmu, tak aby sprzedawca nie spuścił cie na drzewo, ze mineło już 2 lata.

Wielkie dzięki za pomoc. Przesłałem mailem historię wymiany korespondencji do rzecznika. Zobaczymy jaka będzie odpowiedź. Podejrzewam, że chwilę na nią poczekam, a sprzedawca już od mnie piszę o zamównienie przeze mnie kuriera po odbiór urządzenia. Chyba skontaktuję się z rzeczoznawcną i jak wszystko ustalę to zamówię kuriera tak, żeby zabrał sprzęt prosto do niego.

Powrót