Reklamacja odrzuconego roszczenia ubezpieczenia telefonu

• Autor wątku Autor wątku hyzioo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hyzioo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,

mam zapytanie odnośnie przepisów reklamacyjnych.

Pokrótce wyjaśnię sytuację:
-w marcu 2014 kupiłem telefon wraz z ubezpieczeniem obejmującym przypadkowe uszkodzenie oraz kradzież
-20 grudnia 2014 telefon został mi skradziony, 22 grudnia zgłaszam szkodę
-19 stycznia 2015 dostaję odpowiedź negatywną, składam reklamację
-jest 24 luty 2015, nie mam odpowiedzi na reklamację.

Gwoli ścisłości, regulamin ubezpieczenia mówi że reklamacje są rozpatrywane w ciągu 30 dni od dnia ich wpływu, a w przypadku braku możliwości rozpatrzenia w tym terminie zgłaszający dostanie informację o przyczynie opóźnienia oraz przewidywanym terminie uzyskania odpowiedzi (nie ma niestety zapisu kiedy taka informacja ma być przekazana). Jest również zapis że sprawy nieuregulowane w tym regulaminie są rozpatrywane zgodnie z powszechnie obowiązującym prawem polskim.

I tu pojawiają się moje pytania:
1. Czy wg prawa reklamację nierozpatrzoną w terminie bez jakiejkolwiek informacji o powodzie opóźnienia mogę uznać za rozpatrzoną na moją korzyść?
2. Czy w związku z brakiem zapisu o terminie poinformowania mnie o ew. opóźnieniu mogę domniemywać iż zostanę poinformowany przed upływem terminu rozpatrzenia reklamacji?

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Ok. To w końcu tak czy nie ? :)
Fajnie by było jakby ktoś mógł jakoś uzasadnić dlaczego tak/nie, ew poinformować gdzie znajdę przepisy to regulujące :)

Powrót