D
d4v
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Dzień dobry,
jakiś czas temu oddałem produkt w ramach reklamacji (z żądaniem pełnego zwrotu gotówki) do sklepu w którym go zakupiłem. Za 3 dni kończy się 14 dzień kalendarzowy i nasuwa mi się kilka pytań:
jakiś czas temu oddałem produkt w ramach reklamacji (z żądaniem pełnego zwrotu gotówki) do sklepu w którym go zakupiłem. Za 3 dni kończy się 14 dzień kalendarzowy i nasuwa mi się kilka pytań:
Art. 561(5). Jeżeli kupujący będący konsumentem zażądał wymiany rzeczy lub usunięcia wady albo złożył oświadczenie o obniżeniu ceny, określając kwotę, o którą cena ma być obniżona, a sprzedawca nie ustosunkował się do tego żądania w terminie czternastu dni, uważa się, że żądanie to uznał za uzasadnione.
Nic tutaj nie jest wspomniane o odstąpieniu od umowy.
Ile więc czasu sklep ma na ustosunkowanie się do mojej reklamacji w przypadku chęci odstąpienie od umowy?
W regulaminie jest taki punkt:
Sklep ustosunkowuje się do reklamacji Klienta w terminie 14 dni roboczych od momentu zwrotu towaru wraz z opisem niezgodności. W przypadku, gdy weryfikacja niezgodności wymaga zasięgnięcia opinii biegłego, bądź przedstawiciela producenta towaru, termin do ustosunkowania się Sklepu ulega przedłużeniu o czas uzyskania przez Sklep takiej opinii.
Czy taki zapisek odnośnie 14 dni roboczych w regulaminie sklepu coś zmienia? Wydaje mi się, że odgórnie ustalone jest 14 dni kalendarzowych i sklep nie ma tutaj nic do gadania, ale lepiej się upewnić.
Dodatkowo dopytam o te "zasięgnięcie opinii biegłego" - czy sklep ma prawo wysłać komuś mój sprzęt nie informując mnie o tym, a co za tym idzie przedłużać tak sobie termin na odpowiedź?